• Featured

    Kencing Tikus : Faktor, Tanda, Rawatan dan Pencegahan

  • Featured

    Don't miss these 10 Things if you are going for Picnic.

  • Articles

    iPhone 6 Will Look Like

  • Articles

    Solar Powered UAVs To Replace Satellites

  • Tuesday, February 11, 2014

    Kencing Tikus : Faktor, Tanda, Rawatan & Pencegahan

    Label: masalah kencing tikus, leptospirosis, air kencing tikus, tanda penyakit kencing tikus, rawatan penyakit kencing tikus, penghalau tikus ultrasonik, rat ultrasonic repeller, pest chaser ultrasonic, apa itu leptospirosis

    Leptospirosis adalah penyakit yang jarang berlaku. Leptospirosis adalah berpunca dari air kencing tikus. Satu penyakit yang tenat/teruk dan boleh berjangkit. Jangkitan berlaku disebabkan oleh beberapa spesies dari keturunan leptospira berbentuk lingkaran (spiral shape).


    jangkitan-kencing-tikus
    .

    Faktor risiko termasuklah:

    • Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas- Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera.
    • Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang , berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.
    • Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab.
    • Terdedah di tmpt yang banjir dimana air kencing tikus tercemar di dalamnya,apabila terkena kulit yang luka,masuk dalam mata,hidung atau mulut(terminum) virus akan menjangkiti.

    Tanda dan Gejala

    Gejala :

    1. Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).
    2. Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. Gejala ini melibatkan lebih kurang 75% hingga 100% pesakit.
    3. Batuk tidak berkahak (25%-35% kes)
    4. Loya, muntah dan cirit-birit ( 50 kes) Sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak dan sakit perut adalah gejala yang kurang berlaku.
    5. Radang selaput mata.
    6. Antara 7% hingga 40% pesakit mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak,kekerasan otot, perubahan bunyi pada paruparu atau ruam.

    Tanda dan ujian makmal

    1. Ujian sel darah putih (WBC).
    2. Analisa air kencing juga menunjukkan keputusan luar biasa.
    3. Peningkatan kadar creatine kinase dalam darah dikesan pada lebih kurang 50% pesakit.
    4. Antara 40% pesakit mengalami sedikit peningkatan enzim hati.
    5. Diagnosa biasanya dibuat melalui ujian serologi (antibodi).
    6. Kuman dapat dilihat dengan jelas menerusi mikroskop dark field gelap (dark field microscopy), silver stained atau mikroskopi floresent.
    7. Tidak seperti Treponema, pallidum, leptospira boleh membiak melalui darah dan air tulang belakang. Biasanya ia membiak secara perlahan dan pengesanan makmal diperlukan.
    8. 50% bilangan kes berjaya mengasingkan kuman dari darah.
    9. Ujian air kencing biasanya positif pada minggu kedua selepas serangan penyakit (illness) dan kekal sehingga 30 hari.

    minuman-tin-punca-terkena-penyakit-Kencing-Tikus

     

    Komplikasi, Rawatan & Pencegahan

    Harapan(Expectations)(prognosis) : Sembuh dalam kebanyakan kes, bagaimanapun kematian boleh berlaku pada kes yang rumit dan tidak menerima rawatan yang sewajarnya.
    .

    Komplikasi:

    • Tindakbalas Jarisch-Herxheimer bila diberi penicillin.
    • Jangkitan kuman di otak (Meningitis).
    • Perdarahan yang teruk. <>• Respiratory (distress).
    • Kegagalan fungsi hati.
    • Kegagalan fungsi buah pinggang boleh membawa maut sekiranya kritikal!!
    .

    Rawatan

    Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis. Penjagaan sokongan diperlukan bagi kes yang rumit dan bermasalah.

    Pencegahan

    Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung/ air tenang, terutama di kawasan iklim khatulistiwa. Jika anda terdedah kepada kawasan yang berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat pe nyakit

    Perkara Yang Wajib Anda Tahu Tentang Penyakit Kencing Tikus

    Posted at  8:03 PM  |  in  tanda penyakit kencing tikus  |  Read More»

    Kencing Tikus : Faktor, Tanda, Rawatan & Pencegahan

    Label: masalah kencing tikus, leptospirosis, air kencing tikus, tanda penyakit kencing tikus, rawatan penyakit kencing tikus, penghalau tikus ultrasonik, rat ultrasonic repeller, pest chaser ultrasonic, apa itu leptospirosis

    Leptospirosis adalah penyakit yang jarang berlaku. Leptospirosis adalah berpunca dari air kencing tikus. Satu penyakit yang tenat/teruk dan boleh berjangkit. Jangkitan berlaku disebabkan oleh beberapa spesies dari keturunan leptospira berbentuk lingkaran (spiral shape).


    jangkitan-kencing-tikus
    .

    Faktor risiko termasuklah:

    • Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas- Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera.
    • Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang , berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.
    • Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab.
    • Terdedah di tmpt yang banjir dimana air kencing tikus tercemar di dalamnya,apabila terkena kulit yang luka,masuk dalam mata,hidung atau mulut(terminum) virus akan menjangkiti.

    Tanda dan Gejala

    Gejala :

    1. Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).
    2. Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. Gejala ini melibatkan lebih kurang 75% hingga 100% pesakit.
    3. Batuk tidak berkahak (25%-35% kes)
    4. Loya, muntah dan cirit-birit ( 50 kes) Sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak dan sakit perut adalah gejala yang kurang berlaku.
    5. Radang selaput mata.
    6. Antara 7% hingga 40% pesakit mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak,kekerasan otot, perubahan bunyi pada paruparu atau ruam.

    Tanda dan ujian makmal

    1. Ujian sel darah putih (WBC).
    2. Analisa air kencing juga menunjukkan keputusan luar biasa.
    3. Peningkatan kadar creatine kinase dalam darah dikesan pada lebih kurang 50% pesakit.
    4. Antara 40% pesakit mengalami sedikit peningkatan enzim hati.
    5. Diagnosa biasanya dibuat melalui ujian serologi (antibodi).
    6. Kuman dapat dilihat dengan jelas menerusi mikroskop dark field gelap (dark field microscopy), silver stained atau mikroskopi floresent.
    7. Tidak seperti Treponema, pallidum, leptospira boleh membiak melalui darah dan air tulang belakang. Biasanya ia membiak secara perlahan dan pengesanan makmal diperlukan.
    8. 50% bilangan kes berjaya mengasingkan kuman dari darah.
    9. Ujian air kencing biasanya positif pada minggu kedua selepas serangan penyakit (illness) dan kekal sehingga 30 hari.

    minuman-tin-punca-terkena-penyakit-Kencing-Tikus

     

    Komplikasi, Rawatan & Pencegahan

    Harapan(Expectations)(prognosis) : Sembuh dalam kebanyakan kes, bagaimanapun kematian boleh berlaku pada kes yang rumit dan tidak menerima rawatan yang sewajarnya.
    .

    Komplikasi:

    • Tindakbalas Jarisch-Herxheimer bila diberi penicillin.
    • Jangkitan kuman di otak (Meningitis).
    • Perdarahan yang teruk. <>• Respiratory (distress).
    • Kegagalan fungsi hati.
    • Kegagalan fungsi buah pinggang boleh membawa maut sekiranya kritikal!!
    .

    Rawatan

    Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis. Penjagaan sokongan diperlukan bagi kes yang rumit dan bermasalah.

    Pencegahan

    Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung/ air tenang, terutama di kawasan iklim khatulistiwa. Jika anda terdedah kepada kawasan yang berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat pe nyakit

    Saturday, July 2, 2011

    Mati Sebab Tin Air Coke Ada Kencing Tikus!

     WASH THEM FIRST!!!!!



    Ini Serius! Kejadian ini berlaku baru-baru ini di North Texas .

    Seorang wanita pergi menaiki bot pada hari Ahad mengambil beberapa tin-tin diletakkan didalam Unit Rawatan Rapi. Dia meninggal dunia pada hari Rabu.

    Bedah siasat menunjukkanbahawa dia meninggal dunia kerana Leptospirosis. Ini telah dikesan dari air tin yang diminumnya, bukan menggunakan satu gelas. Ujian menunjukkan bahawa yang kita boleh dijangkiti oleh air kencing tikus yang telah kering [Leptospirosis]

    Air kencing tikus mengandungi bahan-bahan toksik dan berbahaya. Amat disyorkan untuk betul-betul dibasuh bahagian atas semua tin-tin soda sebelum diminum. Tin-tin lazimnya disediakan dalam gudang-gudang dan diangkut terus ke kedai-kedai tanpa dibersihkan.

    Satu kajian di NYCU menunjukkan yang semua tin-tin soda yang berada di permukaan atas semakin tercemar berbanding tandas-tandas awam. Penuh dengan kuman-kuman dan bakteria. Jadi basuhnya dengan air sebelum meletakkan mereka di mulut bagi mengelak insiden yang tak diingini.

    Sila hantarkan mesej ini demi kebaikan manusia seluruh dunia!

    Mati Sebab Tin Air Coke Ada Kencing Tikus!

    Posted at  9:35 PM  |  in  tin  |  Read More»

    Mati Sebab Tin Air Coke Ada Kencing Tikus!

     WASH THEM FIRST!!!!!



    Ini Serius! Kejadian ini berlaku baru-baru ini di North Texas .

    Seorang wanita pergi menaiki bot pada hari Ahad mengambil beberapa tin-tin diletakkan didalam Unit Rawatan Rapi. Dia meninggal dunia pada hari Rabu.

    Bedah siasat menunjukkanbahawa dia meninggal dunia kerana Leptospirosis. Ini telah dikesan dari air tin yang diminumnya, bukan menggunakan satu gelas. Ujian menunjukkan bahawa yang kita boleh dijangkiti oleh air kencing tikus yang telah kering [Leptospirosis]

    Air kencing tikus mengandungi bahan-bahan toksik dan berbahaya. Amat disyorkan untuk betul-betul dibasuh bahagian atas semua tin-tin soda sebelum diminum. Tin-tin lazimnya disediakan dalam gudang-gudang dan diangkut terus ke kedai-kedai tanpa dibersihkan.

    Satu kajian di NYCU menunjukkan yang semua tin-tin soda yang berada di permukaan atas semakin tercemar berbanding tandas-tandas awam. Penuh dengan kuman-kuman dan bakteria. Jadi basuhnya dengan air sebelum meletakkan mereka di mulut bagi mengelak insiden yang tak diingini.

    Sila hantarkan mesej ini demi kebaikan manusia seluruh dunia!


    Artikel ini datangnya daripada MyUiTM.Com - UiTM Student Unofficial Portal

    Mati kerana air kencing tikus

    Tarikh: Tuesday, February 13 @ 17:57:58 MYT
    Tajuk: Kisah Benar




    Hati-2 jgn kita terima musibah seperti di bawah ini.
    Punca kejadian kecil aje; tapi akibat yang kita
    kena tanggung begitu besar.

    Subject: Air kencing tikus...

    Baru-baru ini saya berjumpa dengan seorang
    kawan saya di Bangi

    untuk berbual kerana dah lama tak berjumpa.
    Dia bagitahu yang dia baru jer
    balik dari menguruskan jenazah di negeri di selatan tanahair
    kerana salah seorang bapa kawannya telah
    meninggal dunia kerana disyaki
    keradangan otak.

    Menurut beliau sukar dia nak
    percaya kejadian yang
    berlaku kepada arwah kawan bapanya. Kerana
    arwah nie sihat sepanjang
    hari sebelum meninggal.

    Tiba-tiba jer kena macam
    strok masa kat umah
    dia.

    Terus jatuh pengsan tak sedarkan diri
    sehinggalah ke akhir hayat
    beliau.

    Keluarga arwah pun bawa ler bapanyer tu ker
    klinik. Doktor yang periksa
    arwah nie bagi tahu dia kena strok.
    Dia terus refer
    kes ni ke hospital besar.
    Sampai jer ke hospital terus kes nie
    dirujuk ke bahagian ER.
    Doktor yang pekse arwah nie cakap takdelah pulak
    tanda-tanda kena strok.
    Bila buat pemeriksaan CT pada bahagian kepala arwah doktor kat situ semua terkejut
    sebab ada sesuatu kat dalam sistem otak arwah.
    Bila diaorang check pun check diaorang
    dapati ada sejenis cairan di dalam otak arwah.

    Doktor amik sample apa yang patut pada arwah.
    Tapi saya tak pasti samada dia amik
    kat kepala jer atau kat bahagian lain.
    Bila dibuat ujikaji di makmal doktor kat makmal tu heran macam mana
    cairan sample yang dia amik tu mengandungi peratusan
    tertinggi kandungan asid yang
    sering terdapat pada air KENCING TIKUS.

    Semua orang heran macam mana kencing tikus nie
    boleh ada pada sistem otak arwah.
    Doktor bertanya dengan family arwah ada ke arwah ambil
    apa-apa makanan di luar rumah baru-baru nie.

    Mengikut family arwah, arwah nie bukan lah jenis yang
    suka makan kat luar.

    Dia nie suka makan apa yang masak oleh isterinya jer.
    Tikus pun tak penah nak ada dalam
    umah diaorang.
    Bila diselidik semula barulah family arwah nie teringat
    yang arwah baru-baru nie ada beli beberapa air
    minuman dalam tin.

    kalau tak silap saya air tin bergas.
    Doktor minta pagawainya ke umah arwah
    bawa sample dalam air tin tu untuk diuji.

    Setelah diuji, kandungan air dalam tin tu
    tak menunjukkan apa-apa tanda ada kesan air kencing.

    AKAN TETAPI pegawai makmal menguji sampel pada
    permukaan air tin tu.
    Doktor pun dapatlah jawapan macam mana arwah nie
    kena jangkitan pada otaknya.

    Rupa-rupanya air dalam tin tak tercemar, yang
    tercemarnya adalah
    permukaan air tin tue jer.
    Mengikut doktor tu mungkin tikus telah
    merayap pada air tin tu sebelum tikus tu kencing
    pada air tin yang arwah beli.

    Kalau dilihat secara fizikal manalah
    mata kasar kita nie boleh
    nampak kesan air kencing tikus nie kalau air
    kencing tu dah kering.

    Jadi kepada semua rakyat malaysia,
    berhati-hatilah bila saudara dan saudari
    membeli mana-mana barangan jenis tin atau
    berbentuk makanan yang dipack
    dari mana-mana kedai atau supermarket kerana
    dikhuatiri perkara nie
    berulang.
    Pasti bekas tin atau makanan
    dipack yang dibeli dicuci sebelum
    digunakan atau diminum atau dimakan.

    Kita semua pun tahu bahawa tikus nie keje dia merayap
    kita tak boleh nak salahkan
    dia dah fitrah dia macam tu.....dan
    kita pun tahu yang tikus nie membawa pelbagai penyakit.

    Jadi kita kenalah berhati-hatilah ketika membeli
    barangan untuk
    keperluan nutrien dan diet kita seharian.

    Akhir sekali kita sedekahkanlah Al-Fatihah kepada arwah
    semoga roh arwah dicucuri Rahmat
    dan ditempatkan bersama-sama mereka yang beriman.



    Berhati-hatilah Kerana Air Kencing Tikus Berada Dekat Dengan Anda

    Posted at  9:22 PM  |  in  tikus  |  Read More»


    Artikel ini datangnya daripada MyUiTM.Com - UiTM Student Unofficial Portal

    Mati kerana air kencing tikus

    Tarikh: Tuesday, February 13 @ 17:57:58 MYT
    Tajuk: Kisah Benar




    Hati-2 jgn kita terima musibah seperti di bawah ini.
    Punca kejadian kecil aje; tapi akibat yang kita
    kena tanggung begitu besar.

    Subject: Air kencing tikus...

    Baru-baru ini saya berjumpa dengan seorang
    kawan saya di Bangi

    untuk berbual kerana dah lama tak berjumpa.
    Dia bagitahu yang dia baru jer
    balik dari menguruskan jenazah di negeri di selatan tanahair
    kerana salah seorang bapa kawannya telah
    meninggal dunia kerana disyaki
    keradangan otak.

    Menurut beliau sukar dia nak
    percaya kejadian yang
    berlaku kepada arwah kawan bapanya. Kerana
    arwah nie sihat sepanjang
    hari sebelum meninggal.

    Tiba-tiba jer kena macam
    strok masa kat umah
    dia.

    Terus jatuh pengsan tak sedarkan diri
    sehinggalah ke akhir hayat
    beliau.

    Keluarga arwah pun bawa ler bapanyer tu ker
    klinik. Doktor yang periksa
    arwah nie bagi tahu dia kena strok.
    Dia terus refer
    kes ni ke hospital besar.
    Sampai jer ke hospital terus kes nie
    dirujuk ke bahagian ER.
    Doktor yang pekse arwah nie cakap takdelah pulak
    tanda-tanda kena strok.
    Bila buat pemeriksaan CT pada bahagian kepala arwah doktor kat situ semua terkejut
    sebab ada sesuatu kat dalam sistem otak arwah.
    Bila diaorang check pun check diaorang
    dapati ada sejenis cairan di dalam otak arwah.

    Doktor amik sample apa yang patut pada arwah.
    Tapi saya tak pasti samada dia amik
    kat kepala jer atau kat bahagian lain.
    Bila dibuat ujikaji di makmal doktor kat makmal tu heran macam mana
    cairan sample yang dia amik tu mengandungi peratusan
    tertinggi kandungan asid yang
    sering terdapat pada air KENCING TIKUS.

    Semua orang heran macam mana kencing tikus nie
    boleh ada pada sistem otak arwah.
    Doktor bertanya dengan family arwah ada ke arwah ambil
    apa-apa makanan di luar rumah baru-baru nie.

    Mengikut family arwah, arwah nie bukan lah jenis yang
    suka makan kat luar.

    Dia nie suka makan apa yang masak oleh isterinya jer.
    Tikus pun tak penah nak ada dalam
    umah diaorang.
    Bila diselidik semula barulah family arwah nie teringat
    yang arwah baru-baru nie ada beli beberapa air
    minuman dalam tin.

    kalau tak silap saya air tin bergas.
    Doktor minta pagawainya ke umah arwah
    bawa sample dalam air tin tu untuk diuji.

    Setelah diuji, kandungan air dalam tin tu
    tak menunjukkan apa-apa tanda ada kesan air kencing.

    AKAN TETAPI pegawai makmal menguji sampel pada
    permukaan air tin tu.
    Doktor pun dapatlah jawapan macam mana arwah nie
    kena jangkitan pada otaknya.

    Rupa-rupanya air dalam tin tak tercemar, yang
    tercemarnya adalah
    permukaan air tin tue jer.
    Mengikut doktor tu mungkin tikus telah
    merayap pada air tin tu sebelum tikus tu kencing
    pada air tin yang arwah beli.

    Kalau dilihat secara fizikal manalah
    mata kasar kita nie boleh
    nampak kesan air kencing tikus nie kalau air
    kencing tu dah kering.

    Jadi kepada semua rakyat malaysia,
    berhati-hatilah bila saudara dan saudari
    membeli mana-mana barangan jenis tin atau
    berbentuk makanan yang dipack
    dari mana-mana kedai atau supermarket kerana
    dikhuatiri perkara nie
    berulang.
    Pasti bekas tin atau makanan
    dipack yang dibeli dicuci sebelum
    digunakan atau diminum atau dimakan.

    Kita semua pun tahu bahawa tikus nie keje dia merayap
    kita tak boleh nak salahkan
    dia dah fitrah dia macam tu.....dan
    kita pun tahu yang tikus nie membawa pelbagai penyakit.

    Jadi kita kenalah berhati-hatilah ketika membeli
    barangan untuk
    keperluan nutrien dan diet kita seharian.

    Akhir sekali kita sedekahkanlah Al-Fatihah kepada arwah
    semoga roh arwah dicucuri Rahmat
    dan ditempatkan bersama-sama mereka yang beriman.



    Lima kes terbaru kencing tikus di Kedah

    ALOR SETAR 6 Ogos - Lima kes baru membabitkan penyakit kencing tikus atau leptospirosis dikesan di negeri ini menjadikan kesemuanya 11 kes membabitkan penyakit tersebut.



    Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai bagaimanapun berkata, lima kes tersebut ialah kes terpencil dan tempat jangkitan penyakit tersebut masih disiasat.

    "Tiga kes dilaporkan di Hospital Yan, satu kes di Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani dan satu lagi kes di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar dan kesemua mereka sedang menjalani rawatan.

    "Sebelum ini, enam kes dilaporkan dan kesemua pesakit disyaki dijangkiti penyakit tersebut di Lata Bayu, Baling di sini," ujarnya selepas menghadiri Majlis Perhimpunan MCA Negeri Kedah di sini hari ini.

    Penyakit kencing tikus atau leptospirosis mula mendapat perhatian ramai akhir Jun lalu apabila enam orang meninggal dunia disyaki dijangkiti bakteria melioidosis dan leptospirosis selepas menyertai operasi menyelamat di Lubuk Yu, Maran, Pahang.

    Kini penyakit tersebut mula dikesan di Kedah apabila seorang disahkan maut manakala tiga lagi dimasukkan ke Hospital Bukit Mertajam, Pulau Pinang setelah berkelah di kawasan rekreasi Lata Bayu, Baling.
    Sehubungan itu, Tiong Lai meminta orang ramai menjaga kebersihan di kawasan rekreasi bagi mengelakkan berlakunya penyebaran penyakit kencing tikus atau leptospirosis di negara ini.

    Jelas beliau, orang ramai juga perlu berhati-hati dan memilih restoran serta gerai yang bersih sebelum menjamu selera bagi memastikan makanan di situ tidak dicemari bakteria leptospirosis.

    "Kementerian selalu mengingatkan pengusaha restoran serta gerai supaya menjaga kebersihan di kawasan perniagaan mereka.

    "Pejabat-pejabat kesihatan daerah juga telah diarahkan untuk menjalankan kempen-kempen untuk meningkatkan kesedaran orang ramai supaya menjaga kebersihan," katanya.

    Selain itu jelasnya, pegawai-pegawai di Jabatan Kesihatan Kedah juga telah diarahkan untuk memantau kawasan rekreasi di negeri ini yang disyaki tercemar dengan bakteria itu.



    "Kawasan-kawasan rekreasi berkenaan iaitu Taman Rekreasi Puncak Janing di Kuala Nerang, Taman Rekreasi Lata Bayu di Baling dan Taman Rekreasi Bukit Wang di Kubang Pasu telah ditutup buat sementara waktu bagi tujuan pembersihan.

    "Sampel air daripada kawasan-kawasan berkenaan telah diambil dan kawasan itu akan dibuka semula apabila disahkan bebas daripada bakteria tersebut," jelasnya.

    Lima kes terbaru kencing tikus di Kedah

    Posted at  9:11 PM  |  in    |  Read More»

    Lima kes terbaru kencing tikus di Kedah

    ALOR SETAR 6 Ogos - Lima kes baru membabitkan penyakit kencing tikus atau leptospirosis dikesan di negeri ini menjadikan kesemuanya 11 kes membabitkan penyakit tersebut.



    Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai bagaimanapun berkata, lima kes tersebut ialah kes terpencil dan tempat jangkitan penyakit tersebut masih disiasat.

    "Tiga kes dilaporkan di Hospital Yan, satu kes di Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani dan satu lagi kes di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar dan kesemua mereka sedang menjalani rawatan.

    "Sebelum ini, enam kes dilaporkan dan kesemua pesakit disyaki dijangkiti penyakit tersebut di Lata Bayu, Baling di sini," ujarnya selepas menghadiri Majlis Perhimpunan MCA Negeri Kedah di sini hari ini.

    Penyakit kencing tikus atau leptospirosis mula mendapat perhatian ramai akhir Jun lalu apabila enam orang meninggal dunia disyaki dijangkiti bakteria melioidosis dan leptospirosis selepas menyertai operasi menyelamat di Lubuk Yu, Maran, Pahang.

    Kini penyakit tersebut mula dikesan di Kedah apabila seorang disahkan maut manakala tiga lagi dimasukkan ke Hospital Bukit Mertajam, Pulau Pinang setelah berkelah di kawasan rekreasi Lata Bayu, Baling.
    Sehubungan itu, Tiong Lai meminta orang ramai menjaga kebersihan di kawasan rekreasi bagi mengelakkan berlakunya penyebaran penyakit kencing tikus atau leptospirosis di negara ini.

    Jelas beliau, orang ramai juga perlu berhati-hati dan memilih restoran serta gerai yang bersih sebelum menjamu selera bagi memastikan makanan di situ tidak dicemari bakteria leptospirosis.

    "Kementerian selalu mengingatkan pengusaha restoran serta gerai supaya menjaga kebersihan di kawasan perniagaan mereka.

    "Pejabat-pejabat kesihatan daerah juga telah diarahkan untuk menjalankan kempen-kempen untuk meningkatkan kesedaran orang ramai supaya menjaga kebersihan," katanya.

    Selain itu jelasnya, pegawai-pegawai di Jabatan Kesihatan Kedah juga telah diarahkan untuk memantau kawasan rekreasi di negeri ini yang disyaki tercemar dengan bakteria itu.



    "Kawasan-kawasan rekreasi berkenaan iaitu Taman Rekreasi Puncak Janing di Kuala Nerang, Taman Rekreasi Lata Bayu di Baling dan Taman Rekreasi Bukit Wang di Kubang Pasu telah ditutup buat sementara waktu bagi tujuan pembersihan.

    "Sampel air daripada kawasan-kawasan berkenaan telah diambil dan kawasan itu akan dibuka semula apabila disahkan bebas daripada bakteria tersebut," jelasnya.

    Baru-baru ini jangkitan penyakit Melioidosis dan Leptospirosis (air kencing tikus), bagi pengunjung di kawasan perkelahan sungai di Pahang, semakin meruncing sehingga meragut beberapa nyawa.

    Orang ramai mungkin tidak berapa tahu mengenai kedua-dua jenis penyakit berjangkit yang berbahaya ini, yang mana boleh menyebabkan kematian dalam tempoh yang singkat.

    Berikut dipanjangkan artikel-artikel perubatan mengenai jangkitan kedua-dua penyakit berbahaya yang disebabkan oleh bakteria ini.

    MELIOIDOSIS

    ~ By: Rebecca J. Frey

    Melioidosis is an infectious disease of humans and animals caused by a gram-negative bacillus found in soil and water. It has both acute and chronic forms.

    Description of Melioidosis

    Melioidosis, which is sometimes called Pseudomonas pseudomallei infection, is endemic (occurring naturally and consistently) in Southeast Asia, Australia, and parts of Africa. It was rare in the United States prior to recent immigration from Southeast Asia. Melioidosis is presently a public health concern because it is most common in AIDS patients and intravenous drug users.

    Causes and symptoms of Melioidosis

    Melioidosis is caused by Pseudomonas pseudomallei, a bacillus that can cause disease in sheep, goats, pigs, horses, and other animals, as well as in humans. The organism enters the body through skin abrasions, burns, or wounds infected by contaminated soil; inhalation of dust; or by eating food contaminated with P. pseudomallei. Person-to-person transmission is unusual. Drug addicts acquire the disease from shared needles. The incubation period is two to three days.

    Chronic melioidosis is characterized by osteomyelitis (inflammation of the bone) and pus-filled abscesses in the skin, lungs, or other organs. Acute melioidosis takes one of three forms: a localized skin infection that may spread to nearby lymph nodes; an infection of the lungs associated with high fever (102°F/38.9°C), headache, chest pain, and coughing; and septicemia (blood poisoning) characterized by disorientation, difficulty breathing, severe headache, and an eruption of pimples on the head or trunk. The third form is most common among drug addicts and may be rapidly fatal.

    Diagnosis of Melioidosis

    Melioidosis is usually suspected based on the patient’s history, especially travel, occupational exposure to infected animals, or a history of intravenous drug use. Diagnosis must then be confirmed through laboratory tests. P. pseudomallei can be cultured from samples of the patient’s sputum, blood, or tissue fluid from abscesses. Blood tests, including complement fixation (CF) tests and hemagglutination tests, also help to confirm the diagnosis. In acute infections, chest x rays and liver function tests are usually abnormal.

    Treatment of Melioidosis<

    Patients with mild or moderate infections are given a course of trimethoprim-sulfamethoxazole (TMP/SMX) and ceftazidime by mouth. Patients with acute melioidosis are given a lengthy course of ceftazidime followed by TMP/SMX. In patients with acute septicemia, a combination of antibiotics is administered intravenously, usually tetracycline, chloramphenicol, and TMP/SMX.

    Prognosis of Melioidosis

    The mortality rate in acute cases of pulmonary melioidosis is about 10%; the mortality rate for the septicemic form is significantly higher (slightly above 50%). The prognosis for recovery from mild infections is excellent.

    Prevention of Melioidosis

    There is no form of immunization for melioidosis. Prevention requires prompt cleansing of scrapes, burns, or other open wounds in areas where the disease is common and avoidance of needle sharing among drug addicts.

    BOOKS

    “Bacterial Diseases: Melioidosis.” In The Merck Manual of Diagnosis and Therapy. 16th ed. Ed. Robert Berkow. Rahway, NJ: Merck Research Laboratories, 1992.

    “Ceftazidime.” In Nurses Drug Guide 1995, ed. Billie Ann Wilson, et al. Norwalk, CT: Appleton & Lange, 1995.

    Pollock, Matthew. “Infections Due to Pseudomonas Species and Related Organisms.” In Harrison’s Principles of Internal Medicine, ed. Anthony S. Fauci, et al. New York: McGraw-Hill, 1997.

    “Trimethoprim-sulfamethoxazole.” In Nurses Drug Guide 1995, ed. Billie Ann Wilson, et al. Norwalk, CT: Appleton & Lange, 1995.

    LEPTOSPIROSIS

    ~ By: Belinda Rowland, PhD

    Leptospirosis is a febrile disease (fever) caused by infection with the bacteria Leptospira interrogans. The disease can range from very mild and symptomless to a more serious, even life threatening form, that may be associated with kidney (renal) failure.

    Description of Leptospirosis

    An infection by the bacterium Leptospira interrogans goes by different names in different regions. Alternate names for leptospirosis include mud fever, swamp fever, sugar cane fever, and Fort Bragg fever. More severe cases of leptospirosis are called Weil’s syndrome or icterohemorrhagic fever. This disease is commonly found in tropical and subtropical climates but occurs worldwide.

    As of the mid 1980s, there were 35-60 cases of leptospirosis reported in the United States each year. Most cases occur in Hawaii, followed by the south Atlantic, Gulf, and Pacific coastal states. However, because of the nonspecific symptoms of leptospirosis, it is believed that the occurrence in the United States is actually much higher. Leptospirosis occurs year-round in the United States, but about half of the cases occur between July and October.

    Leptospirosis is a disease of animals and can be a very serious problem in the livestock industry. Leptospira bacteria have been found in dogs, rats, livestock, mice, voles, rabbits, hedgehogs, skunks, possums, frogs, fish, snakes, and certain birds and insects. Infected animals will pass the bacteria in their urine for months, or even years. In the United States, rats and dogs are more commonly linked with human leptospirosis than other animals.

    Humans are considered “accidental hosts” and become infected with Leptospira interrogans by coming into contact with urine from infected animals. This is either through direct contact with urine, or through contact with soil, water, or plants that have been contaminated by animal urine. Leptospira interrogans can survive for as long as six months outdoors under favorable conditions. Leptospira bacteria can enter the body through cuts or other skin damage or through mucous membranes (such as the inside of the mouth and nose). It is believed that the bacteria may be able to pass through intact skin, but this is not known.

    Once past the skin barrier, the bacteria enter the blood stream and rapidly spread throughout the body. The infection causes damage to the inner lining of blood vessels. The liver, kidneys, heart, lungs, central nervous system, and eyes may be affected.

    There are two stages in the disease process. The first stage is during the active Leptospira infection and is called the “bacteremic,” or “septicemic,” phase. The bacteremic phase lasts from three to seven days and presents as typical flu-like symptoms. During this phase, bacteria can be found in the patient’s blood and cerebrospinal fluid. The second stage, or “immune phase,” occurs either immediately after the bacteremic stage or after a one to three day symptom-free period. The immune phase can last up to one month. During the immune phase, symptoms are milder but meningitis (inflammation of spinal cord and brain tissues) is common. Bacteria can be isolated only from the urine during this second phase.

    Causes and symptoms of Leptospirosis

    Leptospirosis is caused by an infection with the bacterium Leptospira interrogans. The bacteria are spread through contact with urine from infected animals. Persons at an increased risk for leptospirosis include farmers, miners, animal health care workers, fish farmers and processors, sewage and canal workers, cane harvesters, and soldiers. High risk activities include care of pets, hunting, trail biking, freshwater swimming, rafting, canoeing, kayaking, and participating in sports in muddy fields.

    Symptoms of Leptospira infection occur within seven to 12 days following exposure to the bacteria. Because the symptoms can be nonspecific, most people who have antibodies to Leptospira do not remember having had an illness. Eighty-five to 90% of the cases are not serious and clear up on their own. Symptoms of the first stage of leptospirosis last three to seven days and are: fever (100-105°F [37.8-40.6°C]), severe headache, muscle pain, stomach pain, chills, nausea, vomiting, back pain, joint pain, neck stiffness, and extreme exhaustion. Cough and body rash sometimes occur.

    Following the first stage of disease, a brief symptom-free period occurs for most patients. The symptoms of the second stage vary in each patient. Most patients have a low grade fever, headache, vomiting, and rash. Aseptic meningitis is common in the second stage, symptoms of which include headache and photosensitivity (sensitivity of the eye to light). Leptospira can affect the eyes and make them cloudy and yellow to orange colored. Vision may be blurred.

    Ten percent of the persons infected with Leptospira develop a serious disease called Weil’s syndrome. The symptoms of Weil’s syndrome are more severe than those described above and there is no distinction between the first and second stages of disease. The hallmark of Weil’s syndrome is liver, kidney, and blood vessel disease. The signs of severe disease are apparent after three to seven days of illness. In addition to those listed above, symptoms of Weil’s syndrome include jaundice (yellow skin and eyes), decreased or no urine output, hypotension (low blood pressure), rash, anemia (decreased number of red blood cells), shock, and severe mental status changes. Red spots on the skin, “blood shot” eyes, and bloody sputum signal that blood vessel damage and hemorrhage have occurred.

    Diagnosis of Leptospirosis

    Leptospirosis can be diagnosed and treated by doctors who specialize in infectious diseases. During the bacteremic phase of the disease, the symptoms are relatively nonspecific. This often causes an initial misdiagnosis because many diseases have similar symptoms to leptospirosis. The later symptoms of jaundice and kidney failure together with the bacteremic phase symptoms suggest leptospirosis. Blood samples will be tested to look for antibodies to Leptospira interrogans. Blood samples taken over a period of a few days would show an increase in the number of antibodies. Isolating Leptospira bacteria from blood, cerebrospinal fluid (performed by spinal tap), and urine samples is diagnostic of leptospirosis. It make take six weeks for Leptospira to grow in laboratory media. Most insurance companies would cover the diagnosis and treatment of this infection.

    Treatment of Leptospirosis

    Leptospirosis is treated with antibiotics, penicillin (Bicillin, Wycillin), doxycycline (Monodox), ibramycin, or erythromycin (E-mycin, Ery-Tab). As of early 1998, the timing of antibiotic treatment is controversial. It is generally agreed that antibiotic treatment during the first few days of illness is helpful. However, leptospirosis is often not diagnosed until the later stages of illness. The benefit of antibiotic treatment in the later stages of disease is controversial. A rare complication of antibiotic therapy for leptospirosis is the occurrence of the Jarisch-Herxheimer reaction, which is characterized by fever, chills, headache, and muscle pain.

    Patients with severe illness will require hospitalization for treatment and monitoring. Medication or other treatment for pain, fever, vomiting, fluid loss, bleeding, mental changes, and low blood pressure may be provided. Patients with kidney failure will require hemodialysis to remove waste products from the blood.

    Prognosis of Leptospirosis

    The majority of patients infected with Leptospira interrogans experience a complete recovery. Ten percent of the patients will develop eye inflammation (uveitis) up to one year after the illness. In the United States, about one out of every 100 patients will die from leptospirosis. Death is usually caused by kidney failure, but has also been caused by myocarditis (inflammation of heart tissue), septic shock (reduced blood flow to the organs because of the bacterial infection), organ failure, and/or poorly functioning lungs.

    Prevention of Leptospirosis

    Persons who are at an extremely high risk (such as soldiers who are training in wetlands) can be pretreated with 200 mg of doxycycline once a week. As of early 1998, there were no vaccines available to prevent leptospirosis.

    There are many ways to decrease the chances of being infected by Leptospira. These include:

    * avoid swimming or wading in freshwater ponds and slowly moving streams, especially those located near farms.
    * do not conduct canoe or kayak capsizing drills in freshwater ponds. Use a swimming pool instead.
    * boil or chemically treat pond or stream water before drinking it or cooking with it.
    * control rats and mice around the home.
    * have pets and farm animals vaccinated against Leptospira.
    * wear protective clothing (gloves, boots, long pants, and long-sleeved shirts) when working with wet soil or plants

    BOOKS

    Cook, G. C. Manson’s Tropical Diseases. 20th ed. London: W. B. Saunders Co., 1996.

    Gorbach, Samuel L., John G. Bartlett, and Neil R. Blacklow. Infectious Diseases. 2nd ed. Philadelphia: W. B. Saunders Co., 1998.
    PERIODICALS

    Farr, R. Wesley. “Leptospirosis.” Clinical Infectious Diseases 21 (1995): 1-8.

    OTHER

    Centers for Disease Control. 20 Apr. 1998 .

    Mayo Clinic Online. 5 Mar. 1998 .

    10 mangsa Lubuk Yu sah dijangkiti Meliodosis dan Leptospirosis
    2010/07/23

    KUANTAN: Jabatan Kesihatan Pahang mengesahkan bahawa 10 daripada 19 mangsa yang terbabit dalam operasi mencari dan menyelamat seorang mangsa lemas di Hutan Lipur, Lubuk Yu, dekat Maran, bulan lepas, dijangkiti bakteria ‘melioidosis’ dan ‘leptospirosis’.

    Perkara itu dinyatakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Negeri, Datuk Hoh Khai Mun yang menerima menerima keputusan ujian sampel darah mangsa semalam.

    Katanya, enam mangsa disahkan dijangkit bakteria melioidosis manakala empat lagi dijangkiti oleh kedua-dua bakteria tersebut dan sembilan lain bebas dari jangkitan itu.

    Menurutnya, sampel darah diambil terhadap mangsa dan juga enam penduduk kampung yang meninggal dunia dalam tempoh seminggu selepas operasi itu bermulai 26 Jun hingga 30 Jun lalu.

    Bakteria melioidosis disebabkan air dan tanah manakala leptospirosis pula ialah virus air kencing tikus.

    “Sehingga kini jumlah mangsa yang masih menerima rawatan adalah enam orang iaitu tiga di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh, dua di Hospital Jengka dan seorang di Hospital Selayang, Selangor,” katanya selepas melancarkan Kempen Tanpa Beg Plastik Peringkat Pahang di sini hari ini.

    Menurut Hoh, pihaknya mengesyaki kira-kira 148 orang mengalami simpton jangkitan tersebut berbanding 83 orang sebelum ini.

    “Namun mereka hanya disyaki mengalami simpton seperti demam, batuk dan pening,” katanya.

    Pada 10 Julai lalu, kawasan perkelahan Lubuk Yu diarahkan ditutup serta- merta selepas enam orang maut manakala 83 orang pula dijangkiti bakteria leptospirosis.

    Semalam, seramai 52 kakitangan dan pegawai daripada beberapa agensi kerajaan mula membersihkan kawasan itu bagi memastikannya bebas daripada virus itu.

    -Bernama

    Jangkitan Penyakit Melioidosis and Leptospirosis (Air Kencing Tikus)

    Posted at  9:07 PM  |  in    |  Read More»

    Baru-baru ini jangkitan penyakit Melioidosis dan Leptospirosis (air kencing tikus), bagi pengunjung di kawasan perkelahan sungai di Pahang, semakin meruncing sehingga meragut beberapa nyawa.

    Orang ramai mungkin tidak berapa tahu mengenai kedua-dua jenis penyakit berjangkit yang berbahaya ini, yang mana boleh menyebabkan kematian dalam tempoh yang singkat.

    Berikut dipanjangkan artikel-artikel perubatan mengenai jangkitan kedua-dua penyakit berbahaya yang disebabkan oleh bakteria ini.

    MELIOIDOSIS

    ~ By: Rebecca J. Frey

    Melioidosis is an infectious disease of humans and animals caused by a gram-negative bacillus found in soil and water. It has both acute and chronic forms.

    Description of Melioidosis

    Melioidosis, which is sometimes called Pseudomonas pseudomallei infection, is endemic (occurring naturally and consistently) in Southeast Asia, Australia, and parts of Africa. It was rare in the United States prior to recent immigration from Southeast Asia. Melioidosis is presently a public health concern because it is most common in AIDS patients and intravenous drug users.

    Causes and symptoms of Melioidosis

    Melioidosis is caused by Pseudomonas pseudomallei, a bacillus that can cause disease in sheep, goats, pigs, horses, and other animals, as well as in humans. The organism enters the body through skin abrasions, burns, or wounds infected by contaminated soil; inhalation of dust; or by eating food contaminated with P. pseudomallei. Person-to-person transmission is unusual. Drug addicts acquire the disease from shared needles. The incubation period is two to three days.

    Chronic melioidosis is characterized by osteomyelitis (inflammation of the bone) and pus-filled abscesses in the skin, lungs, or other organs. Acute melioidosis takes one of three forms: a localized skin infection that may spread to nearby lymph nodes; an infection of the lungs associated with high fever (102°F/38.9°C), headache, chest pain, and coughing; and septicemia (blood poisoning) characterized by disorientation, difficulty breathing, severe headache, and an eruption of pimples on the head or trunk. The third form is most common among drug addicts and may be rapidly fatal.

    Diagnosis of Melioidosis

    Melioidosis is usually suspected based on the patient’s history, especially travel, occupational exposure to infected animals, or a history of intravenous drug use. Diagnosis must then be confirmed through laboratory tests. P. pseudomallei can be cultured from samples of the patient’s sputum, blood, or tissue fluid from abscesses. Blood tests, including complement fixation (CF) tests and hemagglutination tests, also help to confirm the diagnosis. In acute infections, chest x rays and liver function tests are usually abnormal.

    Treatment of Melioidosis<

    Patients with mild or moderate infections are given a course of trimethoprim-sulfamethoxazole (TMP/SMX) and ceftazidime by mouth. Patients with acute melioidosis are given a lengthy course of ceftazidime followed by TMP/SMX. In patients with acute septicemia, a combination of antibiotics is administered intravenously, usually tetracycline, chloramphenicol, and TMP/SMX.

    Prognosis of Melioidosis

    The mortality rate in acute cases of pulmonary melioidosis is about 10%; the mortality rate for the septicemic form is significantly higher (slightly above 50%). The prognosis for recovery from mild infections is excellent.

    Prevention of Melioidosis

    There is no form of immunization for melioidosis. Prevention requires prompt cleansing of scrapes, burns, or other open wounds in areas where the disease is common and avoidance of needle sharing among drug addicts.

    BOOKS

    “Bacterial Diseases: Melioidosis.” In The Merck Manual of Diagnosis and Therapy. 16th ed. Ed. Robert Berkow. Rahway, NJ: Merck Research Laboratories, 1992.

    “Ceftazidime.” In Nurses Drug Guide 1995, ed. Billie Ann Wilson, et al. Norwalk, CT: Appleton & Lange, 1995.

    Pollock, Matthew. “Infections Due to Pseudomonas Species and Related Organisms.” In Harrison’s Principles of Internal Medicine, ed. Anthony S. Fauci, et al. New York: McGraw-Hill, 1997.

    “Trimethoprim-sulfamethoxazole.” In Nurses Drug Guide 1995, ed. Billie Ann Wilson, et al. Norwalk, CT: Appleton & Lange, 1995.

    LEPTOSPIROSIS

    ~ By: Belinda Rowland, PhD

    Leptospirosis is a febrile disease (fever) caused by infection with the bacteria Leptospira interrogans. The disease can range from very mild and symptomless to a more serious, even life threatening form, that may be associated with kidney (renal) failure.

    Description of Leptospirosis

    An infection by the bacterium Leptospira interrogans goes by different names in different regions. Alternate names for leptospirosis include mud fever, swamp fever, sugar cane fever, and Fort Bragg fever. More severe cases of leptospirosis are called Weil’s syndrome or icterohemorrhagic fever. This disease is commonly found in tropical and subtropical climates but occurs worldwide.

    As of the mid 1980s, there were 35-60 cases of leptospirosis reported in the United States each year. Most cases occur in Hawaii, followed by the south Atlantic, Gulf, and Pacific coastal states. However, because of the nonspecific symptoms of leptospirosis, it is believed that the occurrence in the United States is actually much higher. Leptospirosis occurs year-round in the United States, but about half of the cases occur between July and October.

    Leptospirosis is a disease of animals and can be a very serious problem in the livestock industry. Leptospira bacteria have been found in dogs, rats, livestock, mice, voles, rabbits, hedgehogs, skunks, possums, frogs, fish, snakes, and certain birds and insects. Infected animals will pass the bacteria in their urine for months, or even years. In the United States, rats and dogs are more commonly linked with human leptospirosis than other animals.

    Humans are considered “accidental hosts” and become infected with Leptospira interrogans by coming into contact with urine from infected animals. This is either through direct contact with urine, or through contact with soil, water, or plants that have been contaminated by animal urine. Leptospira interrogans can survive for as long as six months outdoors under favorable conditions. Leptospira bacteria can enter the body through cuts or other skin damage or through mucous membranes (such as the inside of the mouth and nose). It is believed that the bacteria may be able to pass through intact skin, but this is not known.

    Once past the skin barrier, the bacteria enter the blood stream and rapidly spread throughout the body. The infection causes damage to the inner lining of blood vessels. The liver, kidneys, heart, lungs, central nervous system, and eyes may be affected.

    There are two stages in the disease process. The first stage is during the active Leptospira infection and is called the “bacteremic,” or “septicemic,” phase. The bacteremic phase lasts from three to seven days and presents as typical flu-like symptoms. During this phase, bacteria can be found in the patient’s blood and cerebrospinal fluid. The second stage, or “immune phase,” occurs either immediately after the bacteremic stage or after a one to three day symptom-free period. The immune phase can last up to one month. During the immune phase, symptoms are milder but meningitis (inflammation of spinal cord and brain tissues) is common. Bacteria can be isolated only from the urine during this second phase.

    Causes and symptoms of Leptospirosis

    Leptospirosis is caused by an infection with the bacterium Leptospira interrogans. The bacteria are spread through contact with urine from infected animals. Persons at an increased risk for leptospirosis include farmers, miners, animal health care workers, fish farmers and processors, sewage and canal workers, cane harvesters, and soldiers. High risk activities include care of pets, hunting, trail biking, freshwater swimming, rafting, canoeing, kayaking, and participating in sports in muddy fields.

    Symptoms of Leptospira infection occur within seven to 12 days following exposure to the bacteria. Because the symptoms can be nonspecific, most people who have antibodies to Leptospira do not remember having had an illness. Eighty-five to 90% of the cases are not serious and clear up on their own. Symptoms of the first stage of leptospirosis last three to seven days and are: fever (100-105°F [37.8-40.6°C]), severe headache, muscle pain, stomach pain, chills, nausea, vomiting, back pain, joint pain, neck stiffness, and extreme exhaustion. Cough and body rash sometimes occur.

    Following the first stage of disease, a brief symptom-free period occurs for most patients. The symptoms of the second stage vary in each patient. Most patients have a low grade fever, headache, vomiting, and rash. Aseptic meningitis is common in the second stage, symptoms of which include headache and photosensitivity (sensitivity of the eye to light). Leptospira can affect the eyes and make them cloudy and yellow to orange colored. Vision may be blurred.

    Ten percent of the persons infected with Leptospira develop a serious disease called Weil’s syndrome. The symptoms of Weil’s syndrome are more severe than those described above and there is no distinction between the first and second stages of disease. The hallmark of Weil’s syndrome is liver, kidney, and blood vessel disease. The signs of severe disease are apparent after three to seven days of illness. In addition to those listed above, symptoms of Weil’s syndrome include jaundice (yellow skin and eyes), decreased or no urine output, hypotension (low blood pressure), rash, anemia (decreased number of red blood cells), shock, and severe mental status changes. Red spots on the skin, “blood shot” eyes, and bloody sputum signal that blood vessel damage and hemorrhage have occurred.

    Diagnosis of Leptospirosis

    Leptospirosis can be diagnosed and treated by doctors who specialize in infectious diseases. During the bacteremic phase of the disease, the symptoms are relatively nonspecific. This often causes an initial misdiagnosis because many diseases have similar symptoms to leptospirosis. The later symptoms of jaundice and kidney failure together with the bacteremic phase symptoms suggest leptospirosis. Blood samples will be tested to look for antibodies to Leptospira interrogans. Blood samples taken over a period of a few days would show an increase in the number of antibodies. Isolating Leptospira bacteria from blood, cerebrospinal fluid (performed by spinal tap), and urine samples is diagnostic of leptospirosis. It make take six weeks for Leptospira to grow in laboratory media. Most insurance companies would cover the diagnosis and treatment of this infection.

    Treatment of Leptospirosis

    Leptospirosis is treated with antibiotics, penicillin (Bicillin, Wycillin), doxycycline (Monodox), ibramycin, or erythromycin (E-mycin, Ery-Tab). As of early 1998, the timing of antibiotic treatment is controversial. It is generally agreed that antibiotic treatment during the first few days of illness is helpful. However, leptospirosis is often not diagnosed until the later stages of illness. The benefit of antibiotic treatment in the later stages of disease is controversial. A rare complication of antibiotic therapy for leptospirosis is the occurrence of the Jarisch-Herxheimer reaction, which is characterized by fever, chills, headache, and muscle pain.

    Patients with severe illness will require hospitalization for treatment and monitoring. Medication or other treatment for pain, fever, vomiting, fluid loss, bleeding, mental changes, and low blood pressure may be provided. Patients with kidney failure will require hemodialysis to remove waste products from the blood.

    Prognosis of Leptospirosis

    The majority of patients infected with Leptospira interrogans experience a complete recovery. Ten percent of the patients will develop eye inflammation (uveitis) up to one year after the illness. In the United States, about one out of every 100 patients will die from leptospirosis. Death is usually caused by kidney failure, but has also been caused by myocarditis (inflammation of heart tissue), septic shock (reduced blood flow to the organs because of the bacterial infection), organ failure, and/or poorly functioning lungs.

    Prevention of Leptospirosis

    Persons who are at an extremely high risk (such as soldiers who are training in wetlands) can be pretreated with 200 mg of doxycycline once a week. As of early 1998, there were no vaccines available to prevent leptospirosis.

    There are many ways to decrease the chances of being infected by Leptospira. These include:

    * avoid swimming or wading in freshwater ponds and slowly moving streams, especially those located near farms.
    * do not conduct canoe or kayak capsizing drills in freshwater ponds. Use a swimming pool instead.
    * boil or chemically treat pond or stream water before drinking it or cooking with it.
    * control rats and mice around the home.
    * have pets and farm animals vaccinated against Leptospira.
    * wear protective clothing (gloves, boots, long pants, and long-sleeved shirts) when working with wet soil or plants

    BOOKS

    Cook, G. C. Manson’s Tropical Diseases. 20th ed. London: W. B. Saunders Co., 1996.

    Gorbach, Samuel L., John G. Bartlett, and Neil R. Blacklow. Infectious Diseases. 2nd ed. Philadelphia: W. B. Saunders Co., 1998.
    PERIODICALS

    Farr, R. Wesley. “Leptospirosis.” Clinical Infectious Diseases 21 (1995): 1-8.

    OTHER

    Centers for Disease Control. 20 Apr. 1998 .

    Mayo Clinic Online. 5 Mar. 1998 .

    10 mangsa Lubuk Yu sah dijangkiti Meliodosis dan Leptospirosis
    2010/07/23

    KUANTAN: Jabatan Kesihatan Pahang mengesahkan bahawa 10 daripada 19 mangsa yang terbabit dalam operasi mencari dan menyelamat seorang mangsa lemas di Hutan Lipur, Lubuk Yu, dekat Maran, bulan lepas, dijangkiti bakteria ‘melioidosis’ dan ‘leptospirosis’.

    Perkara itu dinyatakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Negeri, Datuk Hoh Khai Mun yang menerima menerima keputusan ujian sampel darah mangsa semalam.

    Katanya, enam mangsa disahkan dijangkit bakteria melioidosis manakala empat lagi dijangkiti oleh kedua-dua bakteria tersebut dan sembilan lain bebas dari jangkitan itu.

    Menurutnya, sampel darah diambil terhadap mangsa dan juga enam penduduk kampung yang meninggal dunia dalam tempoh seminggu selepas operasi itu bermulai 26 Jun hingga 30 Jun lalu.

    Bakteria melioidosis disebabkan air dan tanah manakala leptospirosis pula ialah virus air kencing tikus.

    “Sehingga kini jumlah mangsa yang masih menerima rawatan adalah enam orang iaitu tiga di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh, dua di Hospital Jengka dan seorang di Hospital Selayang, Selangor,” katanya selepas melancarkan Kempen Tanpa Beg Plastik Peringkat Pahang di sini hari ini.

    Menurut Hoh, pihaknya mengesyaki kira-kira 148 orang mengalami simpton jangkitan tersebut berbanding 83 orang sebelum ini.

    “Namun mereka hanya disyaki mengalami simpton seperti demam, batuk dan pening,” katanya.

    Pada 10 Julai lalu, kawasan perkelahan Lubuk Yu diarahkan ditutup serta- merta selepas enam orang maut manakala 83 orang pula dijangkiti bakteria leptospirosis.

    Semalam, seramai 52 kakitangan dan pegawai daripada beberapa agensi kerajaan mula membersihkan kawasan itu bagi memastikannya bebas daripada virus itu.

    -Bernama

    Bahaya Serangan Adenovirus atau kencing tikus

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

    Al fatihah untuk allahyarham Mohd. Azizan Azidi, 25, dari Kampung Sayong, Kuala Kangsar, didapati mati akibat serangan jangkitan Adenovirus.(petikan daripada Kosmo, Khamis, 10/3/2011).

    Allahyarham merupakan salah seorang pelatih konstabel di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di sini, yang sebelum ini didakwa diserang virus misteri, meninggal dunia kelmarin setelah empat hari dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur.

    Menurut ibu allahyarham, (sebagaimana yang dilaporkan oleh wartawan Harian Metro, Oleh Mohd Husni Mohd Noor, “Polis Mati Dek Kencing Tikus”, edisi Khamis, 10/3/20110):

    Saya sangka dia demam panas akibat penat menjalani latihan dan tidak menyangka dia dijangkiti virus kencing tikus,” kata Zamilah A’ala, 52, ibu Mohd Azizan Azirid, 25, pelatih Pusat Latihan Polis (Pulapol) yang meninggal dunia akibat diserang bakteria leptospirosis (kencing tikus) dan virus adeno, malam kelmarin.

    Menurutnya, Azizan yang mengikuti latihan di Pulapol Jalan Semarak, Kuala Lumpur pernah menghubunginya mengadu demam panas selang seminggu selepas mula menjalani latihan di Pulapol, tetapi masih meneruskan latihan.

    “Saya terkejut apabila dia dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 1 Mac lalu selepas pengsan ketika latihan kawat kaki.

    “Apa yang saya tahu dia mengalami demam panas, cirit-birit dan batuk sebelum meninggal dunia,” katanya.

    Salam ketabahan untuk Puan Zamilah sekeluarga di atas pemergian arwah Azizan yang maut akibat virus kencing tikus.

    Allahyarham meninggal dunia, sebagaimana yang disiarkan di akhbar, dikatakan punca kematian allahyarham ialah virus kencing tikus.

    Ini mengingatkan myraudhatulukhuwah kepada kejadian di Lubuk Yu dan beberapa insiden dalam negara kita.Kebetulan di persekitaran myraudhatulukhuwah juga berlakunya hujan dan sedikit banjir.

    Jangkitan ini berlaku di seluruh dunia terutama di negara beriklim tropika. Kes leptospirosis biasanya juga meningkat apabila musim hujan atau banjir.

    Di sini, mari kita lihat apa itu virus kencing tikus, gejala dan simptom diserang virus kencing tikus, Kesan Komplikasi jangkitan, faktor dan golongan yang berisiko diserang virus ini, ujian mengenal pasti bakteria Leptospira Haiwan Peliharaan dan lain-lain lagi berkaitan virus yang bahaya ini.

    Oleh itu, sama-sama lah kita menjaga kesihatan persekitaran kita demi kesejahteraan masyarakat bersama.

    Apa Itu Virus Kencing Tikus?

    Jangkitan kuman kencing tikus atau leptospirosis yang jarang berlaku itu dipercayai menular daripada haiwan kepada manusia dan kebiasaannya terjadi secara kebetulan.

    INFO LEPTOSPIROSIS

    • Jangkitan penyakit yang disebabkan bakterium.
    • Menjangkiti manusia melalui pendedahan terhadap air kencing atau tisu haiwan yang dijangkiti
    • Progres dalam dua fasa tanpa simptom khusus.
    • Boleh didiagnos melalui darah, air kencing selain menggunakan ujian antibodi.
    • Pencegahannya termasuk elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung terutama di kawasan iklim tropika.

    LEPTOSPIROSIS atau jangkitan yang dibawa haiwan, termasuk daripada keluarga tikus dikategorikan sebagai jarang berlaku biarpun ia sebenarnya bukanlah asing kepada penduduk negara ini.

    Ia turut dikenali dengan pelbagai nama seperti Penyakit Weil, Demam Icterohemorrhage, Penyakit Swineherd’s, Demam pesawah (Rice-field fever), Demam Pemotong tebu (Cane-cutter fever), Demam Swamp, Demam Lumpur, Jaundis berdarah, Penyakit Stuttgart, Demam Canicola.

    Leptospirosis ialah penyakit berjangkit disebabkan bakteria Leptospira sp. yang sangat tipis dan berbentuk pilin seperti mata gerudi.

    Bakteria Leptospira juga boleh hidup dalam air tawar selama sebulan malah ia juga boleh membiak di air masin.

    Seperti jangkitan bakteria lain, leptospirosis boleh dirawat dengan mengambil antibiotik seperti penisilin, streptomisin, eritromisin, tetrasiklin dan doksisiklin.

    Apakah punca

    readmore…


    Leptospirois berpunca daripada pendedahan terhadap bakterium ‘leptospira interrogans.’

    Jangkitan terhadap manusia selalunya melalui air yang dicemari kuping kulit dan lendir hidung, mulut dan mata tikus. Bagaimanapun, leptospirosis tidak menyebabkan jangkitan daripada manusia kepada manusia.

    Kesan Komplikasi jangkitan

    Kesan Komplikasi jangkitan ini termasuk jangkitan kuman di otak (meningitis), pendarahan yang teruk, kegagalan fungsi hati dan buah pinggang.

    Faktor Risiko

    • 1) Pekerjaan yang terdedah kepada persekitaran – misalnya petani, peladang, tentera, pesawah, pekerja sistem pembetungan atau doktor haiwan.
    • 2) Aktiviti rekreasi seperti berenang dalam air yang dicemari bakterium leptospira atau berkayak.
    • 3) Terdedah kepada peralatan di rumah yang digunakan untuk penyembelihan, peliharaan anjing atau makanan yang digigit binatang seperti tikus, tupai dan arnab.

    Gejala dan simptom virus kencing tikus

    • 1) Leptospirosis tiada gejala yang khusus.
    • 2) Umumnya masa pengeraman kuman itu di antara dua hingga 26 hari.
    • 3) Pada peringkat awal ia akan membuat tubuh menggigil dan demam. Gejala ini membabitkan 75 – 100 peratus pesakit.
    • 4) Batuk tidak berkahak ( 25 – 35 peratus pesakit)
    • 5) Loya, muntah, cirit-birit, sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak, sakit perut. Bagaimanapun ia gejala yang kurang berlaku
    • 6) Radang selaput mata
    • 7) Antara tujuh hingga 40 peratus pesakit mungkin mengalami sakit otot, limpa atau hati membengkak, bengkak kelenjar, otot mengeras dan ruam. (Sumber – Infosihat.gov.my)

    Simptom penyakit hanya akan muncul dalam masa empat hingga 12 hari selepas kuman atau bakteria Leptospira menjangkiti haiwan atau manusia.

    Lazimnya, bakteria ini boleh memasuki badan manusia melalui luka atau tisu lembut seperti dalam mulut, hidung atau mata. Jika kita pegang haiwan yang dijangkiti leptospirosis dan makan tanpa mencuci tangan, bakteria tersebut akan turut memasuki tubuh sebelum memasuki saluran darah.

    Bakteria ini akan menggerudi sel-sel dalam badan termasuk hati dan buah pinggang. Malah, dua organ tersebut adalah lokasi utama pembiakan bakteria ini.

    Akibatnya, sel-sel organ penting haiwan yang diserang bakteria ini akan rosak dan gagal berfungsi manakala pembuluh darah akan pecah sehingga membawa kepada kencing berdarah.

    Dalam kes serius, leptospirosis boleh menyebabkan kematian. Tahap jangkitan berbeza antara individu atau haiwan mengikut daya ketahanan masing-masing.

    Sukar untuk mengenal pasti jangkitan ini pada peringkat awal kerana simptom yang ditunjukkan sangat umum.

    Pemeriksaan terperinci melibatkan ujian makmal, ujian darah, analisis air kencing dan beberapa ujian lain perlu dilakukan sebelum mengetahui ia berpunca daripada Leptospira.

    Biasanya simptom akan menjadi lebih serius apabila penyakit memasuki fasa kedua dan ketiga kerana ia boleh menyebabkan kegagalan fungsi buah pinggang dan kerosakan hati.

    ujian mengenal pasti bakteria Leptospira Haiwan Peliharaan

    Kos ujian mengenal pasti bakteria Leptospira tinggi sehingga menyebabkan kebanyakan pemilik haiwan yang dijangkiti kuman itu hanya mengambil rawatan berdasarkan simptom yang ditunjukkan haiwan peliharaan mereka.

    Untuk tujuan itu, antibiotik adalah pilihan utama namun ia tidak akan membunuh bakteria itu sepenuhnya sebaliknya hanya meredakan simptom jangkitan seperti demam panas, muntah, cirit-birit atau demam kuning.

    Malah selepas tiga bulan ia sihat secara klinikalnya, bakteria itu masih ada di tubuhnya.

    KITARAN HIDUP TIKUS

    Banyak haiwan yang boleh menjadi pembawa kepada bakteria Leptospira, tidak kira ia haiwan peliharaan seperti kucing, arnab, lembu, babi, kuda, anjing dan haiwan liar lain seperti rakun dan serigala.Bagaimanapun, tikus dikesan sebagai penyebar utama bakteria ini kerana kitaran hidupnya yang suka makan dan tinggal di tempat kotor (menjadi tempat bakteria Leptospira membiak).

    kitaran hidup tikus yang cepat membiak dan sukar dikawal membantu penyebaran bakteria dengan lebih meluas.

    Jangka hayat tikus betina adalah di antara dua dan tiga tahun tetapi ia sudah boleh bunting dan aktif seks hanya dalam tempoh enam minggu.

    Setiap kelahiran, tikus boleh melahirkan lima hingga tujuh ekor anak tikus. Tikus betina boleh bunting sebaik melahirkan anak.

    Secara purata, dalam kitaran hidup seekor tikus betina, ia boleh bunting sehingga 28 kali dan melahirkan sehingga 170 ekor anak.

    Iklim negara yang lembap menjadi faktor terbaik kepada pembiakan bakteria ini. Malah, pada suhu sederhana ia boleh hidup lebih lama.

    KAWASAN YANG DIGEMARI TIKUS

    Tikus gemarkan sampah dan air bertakung seperti di lorong belakang hotel terkemuka, kolong bawah tanah hinggalah ke petak sawah atau kandang kuda. Rumah yang dijaga rapi juga tidak terkecuali daripada menjadi sasaran makhluk perosak tersebut.

    Bakteria Leptospira akan tersebar melalui cecair yang dikeluarkan oleh tikus seperti air kencing, air liur, darah, air mani dan najis.

    PENULARAN VIRUS KENCING TIKUS

    Tikus betina yang bunting boleh memindahkan bakteria tersebut kepada anak dalam kandungannya. Bakteria daripada kencing tikus juga boleh tersebar melalui air atau tanah. Menyentuh pokok atau tanah lembap yang tercemar juga boleh memindahkan bakteria kepada manusia. Oleh sebab itu, pemakaian sarung tangan sewaktu melakukan kerja-kerja berkebun dan basuh tangan menggunakan antiseptik.

    Jangkitan terus bakteria Leptospira daripada tubuh tikus jarang dilaporkan sebaliknya terjadi apabila haiwan peliharaan seperti kucing atau anjing meminum air dari lopak yang sudah dicemari dengan kencing tikus.

    Kebiasaannya kucing yang meminum air dari tempat bertakung yang telah dicemari kencing tikus berisiko tinggi untuk mendapat leptospirosis.

    Pemilik kucing yang membersihkan kucing dan tersentuh dengan kencing, air liur, tisu atau permukaan lembap lain juga akan terdedah kepada jangkitan ini.

    Oleh itu, kepada kawan-kawan yang ada memelihara haiwan peliharaan seperti kucing, arnab dan sebagainya, eloklah berhati-hati dengan haiwan peliharaan anda.

    Diolah semula daripada ; Kosmo Online dan Berita Harian.

    Lagi Info Mengenai Kencing Tikus, Leptospirosis dan Adenovirus

    Posted at  9:03 PM  |  in  pulapol  |  Read More»

    Bahaya Serangan Adenovirus atau kencing tikus

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

    Al fatihah untuk allahyarham Mohd. Azizan Azidi, 25, dari Kampung Sayong, Kuala Kangsar, didapati mati akibat serangan jangkitan Adenovirus.(petikan daripada Kosmo, Khamis, 10/3/2011).

    Allahyarham merupakan salah seorang pelatih konstabel di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di sini, yang sebelum ini didakwa diserang virus misteri, meninggal dunia kelmarin setelah empat hari dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur.

    Menurut ibu allahyarham, (sebagaimana yang dilaporkan oleh wartawan Harian Metro, Oleh Mohd Husni Mohd Noor, “Polis Mati Dek Kencing Tikus”, edisi Khamis, 10/3/20110):

    Saya sangka dia demam panas akibat penat menjalani latihan dan tidak menyangka dia dijangkiti virus kencing tikus,” kata Zamilah A’ala, 52, ibu Mohd Azizan Azirid, 25, pelatih Pusat Latihan Polis (Pulapol) yang meninggal dunia akibat diserang bakteria leptospirosis (kencing tikus) dan virus adeno, malam kelmarin.

    Menurutnya, Azizan yang mengikuti latihan di Pulapol Jalan Semarak, Kuala Lumpur pernah menghubunginya mengadu demam panas selang seminggu selepas mula menjalani latihan di Pulapol, tetapi masih meneruskan latihan.

    “Saya terkejut apabila dia dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 1 Mac lalu selepas pengsan ketika latihan kawat kaki.

    “Apa yang saya tahu dia mengalami demam panas, cirit-birit dan batuk sebelum meninggal dunia,” katanya.

    Salam ketabahan untuk Puan Zamilah sekeluarga di atas pemergian arwah Azizan yang maut akibat virus kencing tikus.

    Allahyarham meninggal dunia, sebagaimana yang disiarkan di akhbar, dikatakan punca kematian allahyarham ialah virus kencing tikus.

    Ini mengingatkan myraudhatulukhuwah kepada kejadian di Lubuk Yu dan beberapa insiden dalam negara kita.Kebetulan di persekitaran myraudhatulukhuwah juga berlakunya hujan dan sedikit banjir.

    Jangkitan ini berlaku di seluruh dunia terutama di negara beriklim tropika. Kes leptospirosis biasanya juga meningkat apabila musim hujan atau banjir.

    Di sini, mari kita lihat apa itu virus kencing tikus, gejala dan simptom diserang virus kencing tikus, Kesan Komplikasi jangkitan, faktor dan golongan yang berisiko diserang virus ini, ujian mengenal pasti bakteria Leptospira Haiwan Peliharaan dan lain-lain lagi berkaitan virus yang bahaya ini.

    Oleh itu, sama-sama lah kita menjaga kesihatan persekitaran kita demi kesejahteraan masyarakat bersama.

    Apa Itu Virus Kencing Tikus?

    Jangkitan kuman kencing tikus atau leptospirosis yang jarang berlaku itu dipercayai menular daripada haiwan kepada manusia dan kebiasaannya terjadi secara kebetulan.

    INFO LEPTOSPIROSIS

    • Jangkitan penyakit yang disebabkan bakterium.
    • Menjangkiti manusia melalui pendedahan terhadap air kencing atau tisu haiwan yang dijangkiti
    • Progres dalam dua fasa tanpa simptom khusus.
    • Boleh didiagnos melalui darah, air kencing selain menggunakan ujian antibodi.
    • Pencegahannya termasuk elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung terutama di kawasan iklim tropika.

    LEPTOSPIROSIS atau jangkitan yang dibawa haiwan, termasuk daripada keluarga tikus dikategorikan sebagai jarang berlaku biarpun ia sebenarnya bukanlah asing kepada penduduk negara ini.

    Ia turut dikenali dengan pelbagai nama seperti Penyakit Weil, Demam Icterohemorrhage, Penyakit Swineherd’s, Demam pesawah (Rice-field fever), Demam Pemotong tebu (Cane-cutter fever), Demam Swamp, Demam Lumpur, Jaundis berdarah, Penyakit Stuttgart, Demam Canicola.

    Leptospirosis ialah penyakit berjangkit disebabkan bakteria Leptospira sp. yang sangat tipis dan berbentuk pilin seperti mata gerudi.

    Bakteria Leptospira juga boleh hidup dalam air tawar selama sebulan malah ia juga boleh membiak di air masin.

    Seperti jangkitan bakteria lain, leptospirosis boleh dirawat dengan mengambil antibiotik seperti penisilin, streptomisin, eritromisin, tetrasiklin dan doksisiklin.

    Apakah punca

    readmore…


    Leptospirois berpunca daripada pendedahan terhadap bakterium ‘leptospira interrogans.’

    Jangkitan terhadap manusia selalunya melalui air yang dicemari kuping kulit dan lendir hidung, mulut dan mata tikus. Bagaimanapun, leptospirosis tidak menyebabkan jangkitan daripada manusia kepada manusia.

    Kesan Komplikasi jangkitan

    Kesan Komplikasi jangkitan ini termasuk jangkitan kuman di otak (meningitis), pendarahan yang teruk, kegagalan fungsi hati dan buah pinggang.

    Faktor Risiko

    • 1) Pekerjaan yang terdedah kepada persekitaran – misalnya petani, peladang, tentera, pesawah, pekerja sistem pembetungan atau doktor haiwan.
    • 2) Aktiviti rekreasi seperti berenang dalam air yang dicemari bakterium leptospira atau berkayak.
    • 3) Terdedah kepada peralatan di rumah yang digunakan untuk penyembelihan, peliharaan anjing atau makanan yang digigit binatang seperti tikus, tupai dan arnab.

    Gejala dan simptom virus kencing tikus

    • 1) Leptospirosis tiada gejala yang khusus.
    • 2) Umumnya masa pengeraman kuman itu di antara dua hingga 26 hari.
    • 3) Pada peringkat awal ia akan membuat tubuh menggigil dan demam. Gejala ini membabitkan 75 – 100 peratus pesakit.
    • 4) Batuk tidak berkahak ( 25 – 35 peratus pesakit)
    • 5) Loya, muntah, cirit-birit, sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak, sakit perut. Bagaimanapun ia gejala yang kurang berlaku
    • 6) Radang selaput mata
    • 7) Antara tujuh hingga 40 peratus pesakit mungkin mengalami sakit otot, limpa atau hati membengkak, bengkak kelenjar, otot mengeras dan ruam. (Sumber – Infosihat.gov.my)

    Simptom penyakit hanya akan muncul dalam masa empat hingga 12 hari selepas kuman atau bakteria Leptospira menjangkiti haiwan atau manusia.

    Lazimnya, bakteria ini boleh memasuki badan manusia melalui luka atau tisu lembut seperti dalam mulut, hidung atau mata. Jika kita pegang haiwan yang dijangkiti leptospirosis dan makan tanpa mencuci tangan, bakteria tersebut akan turut memasuki tubuh sebelum memasuki saluran darah.

    Bakteria ini akan menggerudi sel-sel dalam badan termasuk hati dan buah pinggang. Malah, dua organ tersebut adalah lokasi utama pembiakan bakteria ini.

    Akibatnya, sel-sel organ penting haiwan yang diserang bakteria ini akan rosak dan gagal berfungsi manakala pembuluh darah akan pecah sehingga membawa kepada kencing berdarah.

    Dalam kes serius, leptospirosis boleh menyebabkan kematian. Tahap jangkitan berbeza antara individu atau haiwan mengikut daya ketahanan masing-masing.

    Sukar untuk mengenal pasti jangkitan ini pada peringkat awal kerana simptom yang ditunjukkan sangat umum.

    Pemeriksaan terperinci melibatkan ujian makmal, ujian darah, analisis air kencing dan beberapa ujian lain perlu dilakukan sebelum mengetahui ia berpunca daripada Leptospira.

    Biasanya simptom akan menjadi lebih serius apabila penyakit memasuki fasa kedua dan ketiga kerana ia boleh menyebabkan kegagalan fungsi buah pinggang dan kerosakan hati.

    ujian mengenal pasti bakteria Leptospira Haiwan Peliharaan

    Kos ujian mengenal pasti bakteria Leptospira tinggi sehingga menyebabkan kebanyakan pemilik haiwan yang dijangkiti kuman itu hanya mengambil rawatan berdasarkan simptom yang ditunjukkan haiwan peliharaan mereka.

    Untuk tujuan itu, antibiotik adalah pilihan utama namun ia tidak akan membunuh bakteria itu sepenuhnya sebaliknya hanya meredakan simptom jangkitan seperti demam panas, muntah, cirit-birit atau demam kuning.

    Malah selepas tiga bulan ia sihat secara klinikalnya, bakteria itu masih ada di tubuhnya.

    KITARAN HIDUP TIKUS

    Banyak haiwan yang boleh menjadi pembawa kepada bakteria Leptospira, tidak kira ia haiwan peliharaan seperti kucing, arnab, lembu, babi, kuda, anjing dan haiwan liar lain seperti rakun dan serigala.Bagaimanapun, tikus dikesan sebagai penyebar utama bakteria ini kerana kitaran hidupnya yang suka makan dan tinggal di tempat kotor (menjadi tempat bakteria Leptospira membiak).

    kitaran hidup tikus yang cepat membiak dan sukar dikawal membantu penyebaran bakteria dengan lebih meluas.

    Jangka hayat tikus betina adalah di antara dua dan tiga tahun tetapi ia sudah boleh bunting dan aktif seks hanya dalam tempoh enam minggu.

    Setiap kelahiran, tikus boleh melahirkan lima hingga tujuh ekor anak tikus. Tikus betina boleh bunting sebaik melahirkan anak.

    Secara purata, dalam kitaran hidup seekor tikus betina, ia boleh bunting sehingga 28 kali dan melahirkan sehingga 170 ekor anak.

    Iklim negara yang lembap menjadi faktor terbaik kepada pembiakan bakteria ini. Malah, pada suhu sederhana ia boleh hidup lebih lama.

    KAWASAN YANG DIGEMARI TIKUS

    Tikus gemarkan sampah dan air bertakung seperti di lorong belakang hotel terkemuka, kolong bawah tanah hinggalah ke petak sawah atau kandang kuda. Rumah yang dijaga rapi juga tidak terkecuali daripada menjadi sasaran makhluk perosak tersebut.

    Bakteria Leptospira akan tersebar melalui cecair yang dikeluarkan oleh tikus seperti air kencing, air liur, darah, air mani dan najis.

    PENULARAN VIRUS KENCING TIKUS

    Tikus betina yang bunting boleh memindahkan bakteria tersebut kepada anak dalam kandungannya. Bakteria daripada kencing tikus juga boleh tersebar melalui air atau tanah. Menyentuh pokok atau tanah lembap yang tercemar juga boleh memindahkan bakteria kepada manusia. Oleh sebab itu, pemakaian sarung tangan sewaktu melakukan kerja-kerja berkebun dan basuh tangan menggunakan antiseptik.

    Jangkitan terus bakteria Leptospira daripada tubuh tikus jarang dilaporkan sebaliknya terjadi apabila haiwan peliharaan seperti kucing atau anjing meminum air dari lopak yang sudah dicemari dengan kencing tikus.

    Kebiasaannya kucing yang meminum air dari tempat bertakung yang telah dicemari kencing tikus berisiko tinggi untuk mendapat leptospirosis.

    Pemilik kucing yang membersihkan kucing dan tersentuh dengan kencing, air liur, tisu atau permukaan lembap lain juga akan terdedah kepada jangkitan ini.

    Oleh itu, kepada kawan-kawan yang ada memelihara haiwan peliharaan seperti kucing, arnab dan sebagainya, eloklah berhati-hati dengan haiwan peliharaan anda.

    Diolah semula daripada ; Kosmo Online dan Berita Harian.

    Leptospirosis dijangka sebagai punca epedemik dikalangan pribumi Amerika sepanjang persisiran Massachusetts masa kini yang berlaku dengan ketibaan Pilgrims pada 1620 dan menghapuskan kebanyakan penduduk pribumu.[12] Cadangan sebelumnya termasuk wabak (“plague”), demam kuning, cacar, influenza, demam campak, typhus, demam kepialu, trichinellosis, meningitis, dan jangkitan syndemik oleh virus hepatitis B dengan agen delta.[13][14][15][16] Tiada satupun yang bertepatan dengan kesemua bukti seperti leptospirosis. Sungguhpun penyakit ini mungkin di bawa ke Dunia Baru oleh orang-orang Eropah, penyebarannya juga dipengaruhi oleh aktiviti harian berisiko tinggi oleh puak Pribumi Amerika. Hipotesis leptospirosis disokong dengan kejadian wabak moden yang dikenal pasti sebagai leptospirosis teruk, sesetengahnya diikuti dengan kadar kematian yang tinggi (Kepulauan Andaman pada akhir 1980-an, Filipina pada 2009, Ireland pada 2010).[17][18][19]

    Punca bagi epidemik ini kekal misteri, sementara wabak lain pada tempoh masa yang sama agak jelas diketahui. Epidemik dianggap kejadian penting dalam sejarah Amerika kerana kegagalan koloni Teluk Plymouth mungkin bererti kegagalan koloni British di Amerika Utara [20]

    Sebelum digambarkan oleh Weil pada 1886, penyakit ini dikenali sebagai demam kuning jaundice berjangkit dan kemungkinan besar sama dengan penyakit Weil, atau icterik leptospirosis teruk. Semasa kempen Mesir, tentera Napoleon mengalami apa yang kemungkinannya demam kuning jaundice berjangkit.[21] Demam kuning jaundice berjangkit berlaku dikalangan tentera semasa Perang Saudara Amerika.[22] Ia juga dilaporkan di kalangan tentera di Gallipoli dan medan pertempuran lain semasa Perang Dunia Pertama, di mana keadaan lembab peperangan kubu parit menggalakkan jangkitan. Istilah yang digunakan pada awal abad ke-20 bagi menggambarkan leptospirosis termasuk denggi palsu Jawa, demam tujuh hari, demam musim luruh, penyakit Akiyama dan demam paya. L icterohaemorrhagieae dikenal pasti sebagai agen agen penyebab dalam wabak sebelum Perang Dunia Kedua di Jepun, di mana bercirikan demam kuning jaundice dan kadar kematian yang tinggi.

    Bila Penyakit Kencing Tikus Ini Di Jumpai?

    Posted at  8:49 PM  |  in  punca  |  Read More»

    Leptospirosis dijangka sebagai punca epedemik dikalangan pribumi Amerika sepanjang persisiran Massachusetts masa kini yang berlaku dengan ketibaan Pilgrims pada 1620 dan menghapuskan kebanyakan penduduk pribumu.[12] Cadangan sebelumnya termasuk wabak (“plague”), demam kuning, cacar, influenza, demam campak, typhus, demam kepialu, trichinellosis, meningitis, dan jangkitan syndemik oleh virus hepatitis B dengan agen delta.[13][14][15][16] Tiada satupun yang bertepatan dengan kesemua bukti seperti leptospirosis. Sungguhpun penyakit ini mungkin di bawa ke Dunia Baru oleh orang-orang Eropah, penyebarannya juga dipengaruhi oleh aktiviti harian berisiko tinggi oleh puak Pribumi Amerika. Hipotesis leptospirosis disokong dengan kejadian wabak moden yang dikenal pasti sebagai leptospirosis teruk, sesetengahnya diikuti dengan kadar kematian yang tinggi (Kepulauan Andaman pada akhir 1980-an, Filipina pada 2009, Ireland pada 2010).[17][18][19]

    Punca bagi epidemik ini kekal misteri, sementara wabak lain pada tempoh masa yang sama agak jelas diketahui. Epidemik dianggap kejadian penting dalam sejarah Amerika kerana kegagalan koloni Teluk Plymouth mungkin bererti kegagalan koloni British di Amerika Utara [20]

    Sebelum digambarkan oleh Weil pada 1886, penyakit ini dikenali sebagai demam kuning jaundice berjangkit dan kemungkinan besar sama dengan penyakit Weil, atau icterik leptospirosis teruk. Semasa kempen Mesir, tentera Napoleon mengalami apa yang kemungkinannya demam kuning jaundice berjangkit.[21] Demam kuning jaundice berjangkit berlaku dikalangan tentera semasa Perang Saudara Amerika.[22] Ia juga dilaporkan di kalangan tentera di Gallipoli dan medan pertempuran lain semasa Perang Dunia Pertama, di mana keadaan lembab peperangan kubu parit menggalakkan jangkitan. Istilah yang digunakan pada awal abad ke-20 bagi menggambarkan leptospirosis termasuk denggi palsu Jawa, demam tujuh hari, demam musim luruh, penyakit Akiyama dan demam paya. L icterohaemorrhagieae dikenal pasti sebagai agen agen penyebab dalam wabak sebelum Perang Dunia Kedua di Jepun, di mana bercirikan demam kuning jaundice dan kadar kematian yang tinggi.

    About-Privacy Policy-Contact us
    Copyright © 2013 Info Tentang Tikus. Blogger Template by Bloggertheme9
    Proudly Powered by Blogger.
    back to top