INFO KENCING TIKUS - LEPTOSPIROSIS

INFO KENCING TIKUS - LEPTOSPIROSIS
  • Featured

    Kencing Tikus : Faktor, Tanda, Rawatan dan Pencegahan

  • Featured

    Basuh dulu sebelum minum!.

  • Articles

    Simptom Leptospirosis

  • Articles

    Leptospirosis Menular

  • Tuesday, February 11, 2014

    Kencing Tikus : Faktor, Tanda, Rawatan & Pencegahan

    Label: masalah kencing tikus, leptospirosis, air kencing tikus, tanda penyakit kencing tikus, rawatan penyakit kencing tikus, penghalau tikus ultrasonik, rat ultrasonic repeller, pest chaser ultrasonic, apa itu leptospirosis

    Leptospirosis adalah penyakit yang jarang berlaku. Leptospirosis adalah berpunca dari air kencing tikus. Satu penyakit yang tenat/teruk dan boleh berjangkit. Jangkitan berlaku disebabkan oleh beberapa spesies dari keturunan leptospira berbentuk lingkaran (spiral shape).




    .

    Faktor risiko termasuklah:

    • Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas- Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera.
    • Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang , berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.
    • Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab.
    • Terdedah di tmpt yang banjir dimana air kencing tikus tercemar di dalamnya,apabila terkena kulit yang luka,masuk dalam mata,hidung atau mulut(terminum) virus akan menjangkiti.

    Tanda dan Gejala

    Gejala :

    1. Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).
    2. Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. Gejala ini melibatkan lebih kurang 75% hingga 100% pesakit.
    3. Batuk tidak berkahak (25%-35% kes)
    4. Loya, muntah dan cirit-birit ( 50 kes) Sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak dan sakit perut adalah gejala yang kurang berlaku.
    5. Radang selaput mata.
    6. Antara 7% hingga 40% pesakit mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak,kekerasan otot, perubahan bunyi pada paruparu atau ruam.

    Tanda dan ujian makmal

    1. Ujian sel darah putih (WBC).
    2. Analisa air kencing juga menunjukkan keputusan luar biasa.
    3. Peningkatan kadar creatine kinase dalam darah dikesan pada lebih kurang 50% pesakit.
    4. Antara 40% pesakit mengalami sedikit peningkatan enzim hati.
    5. Diagnosa biasanya dibuat melalui ujian serologi (antibodi).
    6. Kuman dapat dilihat dengan jelas menerusi mikroskop dark field gelap (dark field microscopy), silver stained atau mikroskopi floresent.
    7. Tidak seperti Treponema, pallidum, leptospira boleh membiak melalui darah dan air tulang belakang. Biasanya ia membiak secara perlahan dan pengesanan makmal diperlukan.
    8. 50% bilangan kes berjaya mengasingkan kuman dari darah.
    9. Ujian air kencing biasanya positif pada minggu kedua selepas serangan penyakit (illness) dan kekal sehingga 30 hari.

    minuman-tin-punca-terkena-penyakit-Kencing-Tikus

     

    Komplikasi, Rawatan & Pencegahan

    Harapan(Expectations)(prognosis) : Sembuh dalam kebanyakan kes, bagaimanapun kematian boleh berlaku pada kes yang rumit dan tidak menerima rawatan yang sewajarnya.
    .

    Komplikasi:

    • Tindakbalas Jarisch-Herxheimer bila diberi penicillin.
    • Jangkitan kuman di otak (Meningitis).
    • Perdarahan yang teruk. <>• Respiratory (distress).
    • Kegagalan fungsi hati.
    • Kegagalan fungsi buah pinggang boleh membawa maut sekiranya kritikal!!
    .

    Rawatan

    Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis. Penjagaan sokongan diperlukan bagi kes yang rumit dan bermasalah.

    Pencegahan

    Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung/ air tenang, terutama di kawasan iklim khatulistiwa. Jika anda terdedah kepada kawasan yang berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat pe nyakit

    Perkara Yang Wajib Anda Tahu Tentang Penyakit Kencing Tikus

    Posted at  8:03 PM  |  in  tanda penyakit kencing tikus  |  Read More»

    Kencing Tikus : Faktor, Tanda, Rawatan & Pencegahan

    Label: masalah kencing tikus, leptospirosis, air kencing tikus, tanda penyakit kencing tikus, rawatan penyakit kencing tikus, penghalau tikus ultrasonik, rat ultrasonic repeller, pest chaser ultrasonic, apa itu leptospirosis

    Leptospirosis adalah penyakit yang jarang berlaku. Leptospirosis adalah berpunca dari air kencing tikus. Satu penyakit yang tenat/teruk dan boleh berjangkit. Jangkitan berlaku disebabkan oleh beberapa spesies dari keturunan leptospira berbentuk lingkaran (spiral shape).




    .

    Faktor risiko termasuklah:

    • Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas- Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera.
    • Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang , berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.
    • Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab.
    • Terdedah di tmpt yang banjir dimana air kencing tikus tercemar di dalamnya,apabila terkena kulit yang luka,masuk dalam mata,hidung atau mulut(terminum) virus akan menjangkiti.

    Tanda dan Gejala

    Gejala :

    1. Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).
    2. Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. Gejala ini melibatkan lebih kurang 75% hingga 100% pesakit.
    3. Batuk tidak berkahak (25%-35% kes)
    4. Loya, muntah dan cirit-birit ( 50 kes) Sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak dan sakit perut adalah gejala yang kurang berlaku.
    5. Radang selaput mata.
    6. Antara 7% hingga 40% pesakit mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak,kekerasan otot, perubahan bunyi pada paruparu atau ruam.

    Tanda dan ujian makmal

    1. Ujian sel darah putih (WBC).
    2. Analisa air kencing juga menunjukkan keputusan luar biasa.
    3. Peningkatan kadar creatine kinase dalam darah dikesan pada lebih kurang 50% pesakit.
    4. Antara 40% pesakit mengalami sedikit peningkatan enzim hati.
    5. Diagnosa biasanya dibuat melalui ujian serologi (antibodi).
    6. Kuman dapat dilihat dengan jelas menerusi mikroskop dark field gelap (dark field microscopy), silver stained atau mikroskopi floresent.
    7. Tidak seperti Treponema, pallidum, leptospira boleh membiak melalui darah dan air tulang belakang. Biasanya ia membiak secara perlahan dan pengesanan makmal diperlukan.
    8. 50% bilangan kes berjaya mengasingkan kuman dari darah.
    9. Ujian air kencing biasanya positif pada minggu kedua selepas serangan penyakit (illness) dan kekal sehingga 30 hari.

    minuman-tin-punca-terkena-penyakit-Kencing-Tikus

     

    Komplikasi, Rawatan & Pencegahan

    Harapan(Expectations)(prognosis) : Sembuh dalam kebanyakan kes, bagaimanapun kematian boleh berlaku pada kes yang rumit dan tidak menerima rawatan yang sewajarnya.
    .

    Komplikasi:

    • Tindakbalas Jarisch-Herxheimer bila diberi penicillin.
    • Jangkitan kuman di otak (Meningitis).
    • Perdarahan yang teruk. <>• Respiratory (distress).
    • Kegagalan fungsi hati.
    • Kegagalan fungsi buah pinggang boleh membawa maut sekiranya kritikal!!
    .

    Rawatan

    Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis. Penjagaan sokongan diperlukan bagi kes yang rumit dan bermasalah.

    Pencegahan

    Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung/ air tenang, terutama di kawasan iklim khatulistiwa. Jika anda terdedah kepada kawasan yang berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat pe nyakit

    Saturday, July 2, 2011

    Mati Sebab Tin Air Coke Ada Kencing Tikus!

     WASH THEM FIRST!!!!!



    Ini Serius! Kejadian ini berlaku baru-baru ini di North Texas .

    Seorang wanita pergi menaiki bot pada hari Ahad mengambil beberapa tin-tin diletakkan didalam Unit Rawatan Rapi. Dia meninggal dunia pada hari Rabu.

    Bedah siasat menunjukkanbahawa dia meninggal dunia kerana Leptospirosis. Ini telah dikesan dari air tin yang diminumnya, bukan menggunakan satu gelas. Ujian menunjukkan bahawa yang kita boleh dijangkiti oleh air kencing tikus yang telah kering [Leptospirosis]

    Air kencing tikus mengandungi bahan-bahan toksik dan berbahaya. Amat disyorkan untuk betul-betul dibasuh bahagian atas semua tin-tin soda sebelum diminum. Tin-tin lazimnya disediakan dalam gudang-gudang dan diangkut terus ke kedai-kedai tanpa dibersihkan.

    Satu kajian di NYCU menunjukkan yang semua tin-tin soda yang berada di permukaan atas semakin tercemar berbanding tandas-tandas awam. Penuh dengan kuman-kuman dan bakteria. Jadi basuhnya dengan air sebelum meletakkan mereka di mulut bagi mengelak insiden yang tak diingini.

    Sila hantarkan mesej ini demi kebaikan manusia seluruh dunia!

    Mati Sebab Tin Air Coke Ada Kencing Tikus!

    Posted at  9:35 PM  |  in  tin  |  Read More»

    Mati Sebab Tin Air Coke Ada Kencing Tikus!

     WASH THEM FIRST!!!!!



    Ini Serius! Kejadian ini berlaku baru-baru ini di North Texas .

    Seorang wanita pergi menaiki bot pada hari Ahad mengambil beberapa tin-tin diletakkan didalam Unit Rawatan Rapi. Dia meninggal dunia pada hari Rabu.

    Bedah siasat menunjukkanbahawa dia meninggal dunia kerana Leptospirosis. Ini telah dikesan dari air tin yang diminumnya, bukan menggunakan satu gelas. Ujian menunjukkan bahawa yang kita boleh dijangkiti oleh air kencing tikus yang telah kering [Leptospirosis]

    Air kencing tikus mengandungi bahan-bahan toksik dan berbahaya. Amat disyorkan untuk betul-betul dibasuh bahagian atas semua tin-tin soda sebelum diminum. Tin-tin lazimnya disediakan dalam gudang-gudang dan diangkut terus ke kedai-kedai tanpa dibersihkan.

    Satu kajian di NYCU menunjukkan yang semua tin-tin soda yang berada di permukaan atas semakin tercemar berbanding tandas-tandas awam. Penuh dengan kuman-kuman dan bakteria. Jadi basuhnya dengan air sebelum meletakkan mereka di mulut bagi mengelak insiden yang tak diingini.

    Sila hantarkan mesej ini demi kebaikan manusia seluruh dunia!


    Artikel ini datangnya daripada MyUiTM.Com - UiTM Student Unofficial Portal

    Mati kerana air kencing tikus

    Tarikh: Tuesday, February 13 @ 17:57:58 MYT
    Tajuk: Kisah Benar




    Hati-2 jgn kita terima musibah seperti di bawah ini.
    Punca kejadian kecil aje; tapi akibat yang kita
    kena tanggung begitu besar.

    Subject: Air kencing tikus...

    Baru-baru ini saya berjumpa dengan seorang
    kawan saya di Bangi

    untuk berbual kerana dah lama tak berjumpa.
    Dia bagitahu yang dia baru jer
    balik dari menguruskan jenazah di negeri di selatan tanahair
    kerana salah seorang bapa kawannya telah
    meninggal dunia kerana disyaki
    keradangan otak.

    Menurut beliau sukar dia nak
    percaya kejadian yang
    berlaku kepada arwah kawan bapanya. Kerana
    arwah nie sihat sepanjang
    hari sebelum meninggal.

    Tiba-tiba jer kena macam
    strok masa kat umah
    dia.

    Terus jatuh pengsan tak sedarkan diri
    sehinggalah ke akhir hayat
    beliau.

    Keluarga arwah pun bawa ler bapanyer tu ker
    klinik. Doktor yang periksa
    arwah nie bagi tahu dia kena strok.
    Dia terus refer
    kes ni ke hospital besar.
    Sampai jer ke hospital terus kes nie
    dirujuk ke bahagian ER.
    Doktor yang pekse arwah nie cakap takdelah pulak
    tanda-tanda kena strok.
    Bila buat pemeriksaan CT pada bahagian kepala arwah doktor kat situ semua terkejut
    sebab ada sesuatu kat dalam sistem otak arwah.
    Bila diaorang check pun check diaorang
    dapati ada sejenis cairan di dalam otak arwah.

    Doktor amik sample apa yang patut pada arwah.
    Tapi saya tak pasti samada dia amik
    kat kepala jer atau kat bahagian lain.
    Bila dibuat ujikaji di makmal doktor kat makmal tu heran macam mana
    cairan sample yang dia amik tu mengandungi peratusan
    tertinggi kandungan asid yang
    sering terdapat pada air KENCING TIKUS.

    Semua orang heran macam mana kencing tikus nie
    boleh ada pada sistem otak arwah.
    Doktor bertanya dengan family arwah ada ke arwah ambil
    apa-apa makanan di luar rumah baru-baru nie.

    Mengikut family arwah, arwah nie bukan lah jenis yang
    suka makan kat luar.

    Dia nie suka makan apa yang masak oleh isterinya jer.
    Tikus pun tak penah nak ada dalam
    umah diaorang.
    Bila diselidik semula barulah family arwah nie teringat
    yang arwah baru-baru nie ada beli beberapa air
    minuman dalam tin.

    kalau tak silap saya air tin bergas.
    Doktor minta pagawainya ke umah arwah
    bawa sample dalam air tin tu untuk diuji.

    Setelah diuji, kandungan air dalam tin tu
    tak menunjukkan apa-apa tanda ada kesan air kencing.

    AKAN TETAPI pegawai makmal menguji sampel pada
    permukaan air tin tu.
    Doktor pun dapatlah jawapan macam mana arwah nie
    kena jangkitan pada otaknya.

    Rupa-rupanya air dalam tin tak tercemar, yang
    tercemarnya adalah
    permukaan air tin tue jer.
    Mengikut doktor tu mungkin tikus telah
    merayap pada air tin tu sebelum tikus tu kencing
    pada air tin yang arwah beli.

    Kalau dilihat secara fizikal manalah
    mata kasar kita nie boleh
    nampak kesan air kencing tikus nie kalau air
    kencing tu dah kering.

    Jadi kepada semua rakyat malaysia,
    berhati-hatilah bila saudara dan saudari
    membeli mana-mana barangan jenis tin atau
    berbentuk makanan yang dipack
    dari mana-mana kedai atau supermarket kerana
    dikhuatiri perkara nie
    berulang.
    Pasti bekas tin atau makanan
    dipack yang dibeli dicuci sebelum
    digunakan atau diminum atau dimakan.

    Kita semua pun tahu bahawa tikus nie keje dia merayap
    kita tak boleh nak salahkan
    dia dah fitrah dia macam tu.....dan
    kita pun tahu yang tikus nie membawa pelbagai penyakit.

    Jadi kita kenalah berhati-hatilah ketika membeli
    barangan untuk
    keperluan nutrien dan diet kita seharian.

    Akhir sekali kita sedekahkanlah Al-Fatihah kepada arwah
    semoga roh arwah dicucuri Rahmat
    dan ditempatkan bersama-sama mereka yang beriman.



    Berhati-hatilah Kerana Air Kencing Tikus Berada Dekat Dengan Anda

    Posted at  9:22 PM  |  in  tikus  |  Read More»


    Artikel ini datangnya daripada MyUiTM.Com - UiTM Student Unofficial Portal

    Mati kerana air kencing tikus

    Tarikh: Tuesday, February 13 @ 17:57:58 MYT
    Tajuk: Kisah Benar




    Hati-2 jgn kita terima musibah seperti di bawah ini.
    Punca kejadian kecil aje; tapi akibat yang kita
    kena tanggung begitu besar.

    Subject: Air kencing tikus...

    Baru-baru ini saya berjumpa dengan seorang
    kawan saya di Bangi

    untuk berbual kerana dah lama tak berjumpa.
    Dia bagitahu yang dia baru jer
    balik dari menguruskan jenazah di negeri di selatan tanahair
    kerana salah seorang bapa kawannya telah
    meninggal dunia kerana disyaki
    keradangan otak.

    Menurut beliau sukar dia nak
    percaya kejadian yang
    berlaku kepada arwah kawan bapanya. Kerana
    arwah nie sihat sepanjang
    hari sebelum meninggal.

    Tiba-tiba jer kena macam
    strok masa kat umah
    dia.

    Terus jatuh pengsan tak sedarkan diri
    sehinggalah ke akhir hayat
    beliau.

    Keluarga arwah pun bawa ler bapanyer tu ker
    klinik. Doktor yang periksa
    arwah nie bagi tahu dia kena strok.
    Dia terus refer
    kes ni ke hospital besar.
    Sampai jer ke hospital terus kes nie
    dirujuk ke bahagian ER.
    Doktor yang pekse arwah nie cakap takdelah pulak
    tanda-tanda kena strok.
    Bila buat pemeriksaan CT pada bahagian kepala arwah doktor kat situ semua terkejut
    sebab ada sesuatu kat dalam sistem otak arwah.
    Bila diaorang check pun check diaorang
    dapati ada sejenis cairan di dalam otak arwah.

    Doktor amik sample apa yang patut pada arwah.
    Tapi saya tak pasti samada dia amik
    kat kepala jer atau kat bahagian lain.
    Bila dibuat ujikaji di makmal doktor kat makmal tu heran macam mana
    cairan sample yang dia amik tu mengandungi peratusan
    tertinggi kandungan asid yang
    sering terdapat pada air KENCING TIKUS.

    Semua orang heran macam mana kencing tikus nie
    boleh ada pada sistem otak arwah.
    Doktor bertanya dengan family arwah ada ke arwah ambil
    apa-apa makanan di luar rumah baru-baru nie.

    Mengikut family arwah, arwah nie bukan lah jenis yang
    suka makan kat luar.

    Dia nie suka makan apa yang masak oleh isterinya jer.
    Tikus pun tak penah nak ada dalam
    umah diaorang.
    Bila diselidik semula barulah family arwah nie teringat
    yang arwah baru-baru nie ada beli beberapa air
    minuman dalam tin.

    kalau tak silap saya air tin bergas.
    Doktor minta pagawainya ke umah arwah
    bawa sample dalam air tin tu untuk diuji.

    Setelah diuji, kandungan air dalam tin tu
    tak menunjukkan apa-apa tanda ada kesan air kencing.

    AKAN TETAPI pegawai makmal menguji sampel pada
    permukaan air tin tu.
    Doktor pun dapatlah jawapan macam mana arwah nie
    kena jangkitan pada otaknya.

    Rupa-rupanya air dalam tin tak tercemar, yang
    tercemarnya adalah
    permukaan air tin tue jer.
    Mengikut doktor tu mungkin tikus telah
    merayap pada air tin tu sebelum tikus tu kencing
    pada air tin yang arwah beli.

    Kalau dilihat secara fizikal manalah
    mata kasar kita nie boleh
    nampak kesan air kencing tikus nie kalau air
    kencing tu dah kering.

    Jadi kepada semua rakyat malaysia,
    berhati-hatilah bila saudara dan saudari
    membeli mana-mana barangan jenis tin atau
    berbentuk makanan yang dipack
    dari mana-mana kedai atau supermarket kerana
    dikhuatiri perkara nie
    berulang.
    Pasti bekas tin atau makanan
    dipack yang dibeli dicuci sebelum
    digunakan atau diminum atau dimakan.

    Kita semua pun tahu bahawa tikus nie keje dia merayap
    kita tak boleh nak salahkan
    dia dah fitrah dia macam tu.....dan
    kita pun tahu yang tikus nie membawa pelbagai penyakit.

    Jadi kita kenalah berhati-hatilah ketika membeli
    barangan untuk
    keperluan nutrien dan diet kita seharian.

    Akhir sekali kita sedekahkanlah Al-Fatihah kepada arwah
    semoga roh arwah dicucuri Rahmat
    dan ditempatkan bersama-sama mereka yang beriman.



    Lima kes terbaru kencing tikus di Kedah

    ALOR SETAR 6 Ogos - Lima kes baru membabitkan penyakit kencing tikus atau leptospirosis dikesan di negeri ini menjadikan kesemuanya 11 kes membabitkan penyakit tersebut.



    Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai bagaimanapun berkata, lima kes tersebut ialah kes terpencil dan tempat jangkitan penyakit tersebut masih disiasat.

    "Tiga kes dilaporkan di Hospital Yan, satu kes di Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani dan satu lagi kes di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar dan kesemua mereka sedang menjalani rawatan.

    "Sebelum ini, enam kes dilaporkan dan kesemua pesakit disyaki dijangkiti penyakit tersebut di Lata Bayu, Baling di sini," ujarnya selepas menghadiri Majlis Perhimpunan MCA Negeri Kedah di sini hari ini.

    Penyakit kencing tikus atau leptospirosis mula mendapat perhatian ramai akhir Jun lalu apabila enam orang meninggal dunia disyaki dijangkiti bakteria melioidosis dan leptospirosis selepas menyertai operasi menyelamat di Lubuk Yu, Maran, Pahang.

    Kini penyakit tersebut mula dikesan di Kedah apabila seorang disahkan maut manakala tiga lagi dimasukkan ke Hospital Bukit Mertajam, Pulau Pinang setelah berkelah di kawasan rekreasi Lata Bayu, Baling.
    Sehubungan itu, Tiong Lai meminta orang ramai menjaga kebersihan di kawasan rekreasi bagi mengelakkan berlakunya penyebaran penyakit kencing tikus atau leptospirosis di negara ini.

    Jelas beliau, orang ramai juga perlu berhati-hati dan memilih restoran serta gerai yang bersih sebelum menjamu selera bagi memastikan makanan di situ tidak dicemari bakteria leptospirosis.

    "Kementerian selalu mengingatkan pengusaha restoran serta gerai supaya menjaga kebersihan di kawasan perniagaan mereka.

    "Pejabat-pejabat kesihatan daerah juga telah diarahkan untuk menjalankan kempen-kempen untuk meningkatkan kesedaran orang ramai supaya menjaga kebersihan," katanya.

    Selain itu jelasnya, pegawai-pegawai di Jabatan Kesihatan Kedah juga telah diarahkan untuk memantau kawasan rekreasi di negeri ini yang disyaki tercemar dengan bakteria itu.



    "Kawasan-kawasan rekreasi berkenaan iaitu Taman Rekreasi Puncak Janing di Kuala Nerang, Taman Rekreasi Lata Bayu di Baling dan Taman Rekreasi Bukit Wang di Kubang Pasu telah ditutup buat sementara waktu bagi tujuan pembersihan.

    "Sampel air daripada kawasan-kawasan berkenaan telah diambil dan kawasan itu akan dibuka semula apabila disahkan bebas daripada bakteria tersebut," jelasnya.

    Lima kes terbaru kencing tikus di Kedah

    Posted at  9:11 PM  |  in    |  Read More»

    Lima kes terbaru kencing tikus di Kedah

    ALOR SETAR 6 Ogos - Lima kes baru membabitkan penyakit kencing tikus atau leptospirosis dikesan di negeri ini menjadikan kesemuanya 11 kes membabitkan penyakit tersebut.



    Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai bagaimanapun berkata, lima kes tersebut ialah kes terpencil dan tempat jangkitan penyakit tersebut masih disiasat.

    "Tiga kes dilaporkan di Hospital Yan, satu kes di Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani dan satu lagi kes di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar dan kesemua mereka sedang menjalani rawatan.

    "Sebelum ini, enam kes dilaporkan dan kesemua pesakit disyaki dijangkiti penyakit tersebut di Lata Bayu, Baling di sini," ujarnya selepas menghadiri Majlis Perhimpunan MCA Negeri Kedah di sini hari ini.

    Penyakit kencing tikus atau leptospirosis mula mendapat perhatian ramai akhir Jun lalu apabila enam orang meninggal dunia disyaki dijangkiti bakteria melioidosis dan leptospirosis selepas menyertai operasi menyelamat di Lubuk Yu, Maran, Pahang.

    Kini penyakit tersebut mula dikesan di Kedah apabila seorang disahkan maut manakala tiga lagi dimasukkan ke Hospital Bukit Mertajam, Pulau Pinang setelah berkelah di kawasan rekreasi Lata Bayu, Baling.
    Sehubungan itu, Tiong Lai meminta orang ramai menjaga kebersihan di kawasan rekreasi bagi mengelakkan berlakunya penyebaran penyakit kencing tikus atau leptospirosis di negara ini.

    Jelas beliau, orang ramai juga perlu berhati-hati dan memilih restoran serta gerai yang bersih sebelum menjamu selera bagi memastikan makanan di situ tidak dicemari bakteria leptospirosis.

    "Kementerian selalu mengingatkan pengusaha restoran serta gerai supaya menjaga kebersihan di kawasan perniagaan mereka.

    "Pejabat-pejabat kesihatan daerah juga telah diarahkan untuk menjalankan kempen-kempen untuk meningkatkan kesedaran orang ramai supaya menjaga kebersihan," katanya.

    Selain itu jelasnya, pegawai-pegawai di Jabatan Kesihatan Kedah juga telah diarahkan untuk memantau kawasan rekreasi di negeri ini yang disyaki tercemar dengan bakteria itu.



    "Kawasan-kawasan rekreasi berkenaan iaitu Taman Rekreasi Puncak Janing di Kuala Nerang, Taman Rekreasi Lata Bayu di Baling dan Taman Rekreasi Bukit Wang di Kubang Pasu telah ditutup buat sementara waktu bagi tujuan pembersihan.

    "Sampel air daripada kawasan-kawasan berkenaan telah diambil dan kawasan itu akan dibuka semula apabila disahkan bebas daripada bakteria tersebut," jelasnya.

    Bahaya Serangan Adenovirus atau kencing tikus


    Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

    Al fatihah untuk allahyarham Mohd. Azizan Azidi, 25, dari Kampung Sayong, Kuala Kangsar, didapati mati akibat serangan jangkitan Adenovirus.(petikan daripada Kosmo, Khamis, 10/3/2011).

    Allahyarham merupakan salah seorang pelatih konstabel di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di sini, yang sebelum ini didakwa diserang virus misteri, meninggal dunia kelmarin setelah empat hari dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur.

    Menurut ibu allahyarham, (sebagaimana yang dilaporkan oleh wartawan Harian Metro, Oleh Mohd Husni Mohd Noor, “Polis Mati Dek Kencing Tikus”, edisi Khamis, 10/3/20110):

    Saya sangka dia demam panas akibat penat menjalani latihan dan tidak menyangka dia dijangkiti virus kencing tikus,” kata Zamilah A’ala, 52, ibu Mohd Azizan Azirid, 25, pelatih Pusat Latihan Polis (Pulapol) yang meninggal dunia akibat diserang bakteria leptospirosis (kencing tikus) dan virus adeno, malam kelmarin.

    Menurutnya, Azizan yang mengikuti latihan di Pulapol Jalan Semarak, Kuala Lumpur pernah menghubunginya mengadu demam panas selang seminggu selepas mula menjalani latihan di Pulapol, tetapi masih meneruskan latihan.

    “Saya terkejut apabila dia dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 1 Mac lalu selepas pengsan ketika latihan kawat kaki.

    “Apa yang saya tahu dia mengalami demam panas, cirit-birit dan batuk sebelum meninggal dunia,” katanya.

    Salam ketabahan untuk Puan Zamilah sekeluarga di atas pemergian arwah Azizan yang maut akibat virus kencing tikus.

    Allahyarham meninggal dunia, sebagaimana yang disiarkan di akhbar, dikatakan punca kematian allahyarham ialah virus kencing tikus. 

    Ini mengingatkan myraudhatulukhuwah kepada kejadian di Lubuk Yu dan beberapa insiden dalam negara kita.Kebetulan di persekitaran myraudhatulukhuwah juga berlakunya hujan dan sedikit banjir.

    Jangkitan ini berlaku di seluruh dunia terutama di negara beriklim tropika. Kes leptospirosis biasanya juga meningkat apabila musim hujan atau banjir.

    Di sini, mari kita lihat apa itu virus kencing tikus, gejala dan simptom diserang virus kencing tikus, Kesan Komplikasi jangkitan, faktor dan golongan yang berisiko diserang virus ini, ujian mengenal pasti bakteria Leptospira Haiwan Peliharaan dan lain-lain lagi berkaitan virus yang bahaya ini.

    Oleh itu, sama-sama lah kita menjaga kesihatan persekitaran kita demi kesejahteraan masyarakat bersama.

    Apa Itu Virus Kencing Tikus?

    Jangkitan kuman kencing tikus atau leptospirosis yang jarang berlaku itu dipercayai menular daripada haiwan kepada manusia dan kebiasaannya terjadi secara kebetulan.


    INFO LEPTOSPIROSIS
    • Jangkitan penyakit yang disebabkan bakterium.
    • Menjangkiti manusia melalui pendedahan terhadap air kencing atau tisu haiwan yang dijangkiti
    • Progres dalam dua fasa tanpa simptom khusus.
    • Boleh didiagnos melalui darah, air kencing selain menggunakan ujian antibodi.
    • Pencegahannya termasuk elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung terutama di kawasan iklim tropika.
    LEPTOSPIROSIS atau jangkitan yang dibawa haiwan, termasuk daripada keluarga tikus dikategorikan sebagai jarang berlaku biarpun ia sebenarnya bukanlah asing kepada penduduk negara ini.

    Ia turut dikenali dengan pelbagai nama seperti Penyakit Weil, Demam Icterohemorrhage, 

    Penyakit Swineherd’s, Demam pesawah (Rice-field fever), Demam Pemotong tebu (Cane-cutter fever), Demam Swamp, Demam Lumpur, Jaundis berdarah, Penyakit Stuttgart, Demam Canicola.

    Leptospirosis ialah penyakit berjangkit disebabkan bakteria Leptospira sp. yang sangat tipis dan berbentuk pilin seperti mata gerudi.
    Bakteria Leptospira juga boleh hidup dalam air tawar selama sebulan malah ia juga boleh membiak di air masin.

    Seperti jangkitan bakteria lain, leptospirosis boleh dirawat dengan mengambil antibiotik seperti penisilin, streptomisin, eritromisin, tetrasiklin dan doksisiklin.

    Apakah punca : Leptospirois berpunca daripada pendedahan terhadap bakterium ‘leptospira interrogans.’ Jangkitan terhadap manusia selalunya melalui air yang dicemari kuping kulit dan lendir hidung, mulut dan mata tikus. Bagaimanapun, leptospirosis tidak menyebabkan jangkitan daripada manusia kepada manusia.

    Kesan Komplikasi jangkitan : Kesan Komplikasi jangkitan ini termasuk jangkitan kuman di otak (meningitis), pendarahan yang teruk, kegagalan fungsi hati dan buah pinggang.

    Faktor Risiko
    • 1) Pekerjaan yang terdedah kepada persekitaran – misalnya petani, peladang, tentera, pesawah, pekerja sistem pembetungan atau doktor haiwan.
    • 2) Aktiviti rekreasi seperti berenang dalam air yang dicemari bakterium leptospira atau berkayak.
    • 3) Terdedah kepada peralatan di rumah yang digunakan untuk penyembelihan, peliharaan anjing atau makanan yang digigit binatang seperti tikus, tupai dan arnab.
    Gejala dan simptom virus kencing tikus
    • 1) Leptospirosis tiada gejala yang khusus.
    • 2) Umumnya masa pengeraman kuman itu di antara dua hingga 26 hari.
    • 3) Pada peringkat awal ia akan membuat tubuh menggigil dan demam. Gejala ini membabitkan 75 – 100 peratus pesakit.
    • 4) Batuk tidak berkahak ( 25 – 35 peratus pesakit)
    • 5) Loya, muntah, cirit-birit, sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak, sakit perut. Bagaimanapun ia gejala yang kurang berlaku
    • 6) Radang selaput mata
    • 7) Antara tujuh hingga 40 peratus pesakit mungkin mengalami sakit otot, limpa atau hati membengkak, bengkak kelenjar, otot mengeras dan ruam. (Sumber – Infosihat.gov.my)
    Simptom penyakit hanya akan muncul dalam masa empat hingga 12 hari selepas kuman atau bakteria Leptospira menjangkiti haiwan atau manusia.

    Lazimnya, bakteria ini boleh memasuki badan manusia melalui luka atau tisu lembut seperti dalam mulut, hidung atau mata. Jika kita pegang haiwan yang dijangkiti leptospirosis dan makan tanpa mencuci tangan, bakteria tersebut akan turut memasuki tubuh sebelum memasuki saluran darah.

    Bakteria ini akan menggerudi sel-sel dalam badan termasuk hati dan buah pinggang. Malah, dua organ tersebut adalah lokasi utama pembiakan bakteria ini.

    Akibatnya, sel-sel organ penting haiwan yang diserang bakteria ini akan rosak dan gagal berfungsi manakala pembuluh darah akan pecah sehingga membawa kepada kencing berdarah.

    Dalam kes serius, leptospirosis boleh menyebabkan kematian. Tahap jangkitan berbeza antara individu atau haiwan mengikut daya ketahanan masing-masing.
    Sukar untuk mengenal pasti jangkitan ini pada peringkat awal kerana simptom yang ditunjukkan sangat umum.

    Pemeriksaan terperinci melibatkan ujian makmal, ujian darah, analisis air kencing dan beberapa ujian lain perlu dilakukan sebelum mengetahui ia berpunca daripada Leptospira.
    Biasanya simptom akan menjadi lebih serius apabila penyakit memasuki fasa kedua dan ketiga kerana ia boleh menyebabkan kegagalan fungsi buah pinggang dan kerosakan hati.


    UJIAN MENGENALPASTI Bakteria Leptospira Haiwan Peliharaan

    Kos ujian mengenal pasti bakteria Leptospira tinggi sehingga menyebabkan kebanyakan pemilik haiwan yang dijangkiti kuman itu hanya mengambil rawatan berdasarkan simptom yang ditunjukkan haiwan peliharaan mereka.
    Untuk tujuan itu, antibiotik adalah pilihan utama namun ia tidak akan membunuh bakteria itu sepenuhnya sebaliknya hanya meredakan simptom jangkitan seperti demam panas, muntah, cirit-birit atau demam kuning.
    Malah selepas tiga bulan ia sihat secara klinikalnya, bakteria itu masih ada di tubuhnya.


    KITARAN HIDUP TIKUS

    Banyak haiwan yang boleh menjadi pembawa kepada bakteria Leptospira, tidak kira ia haiwan peliharaan seperti kucing, arnab, lembu, babi, kuda, anjing dan haiwan liar lain seperti rakun dan serigala.Bagaimanapun, tikus dikesan sebagai penyebar utama bakteria ini kerana kitaran hidupnya yang suka makan dan tinggal di tempat kotor (menjadi tempat bakteria Leptospira membiak).

    kitaran hidup tikus yang cepat membiak dan sukar dikawal membantu penyebaran bakteria dengan lebih meluas.

    Jangka hayat tikus betina adalah di antara dua dan tiga tahun tetapi ia sudah boleh bunting dan aktif seks hanya dalam tempoh enam minggu.

    Setiap kelahiran, tikus boleh melahirkan lima hingga tujuh ekor anak tikus. Tikus betina boleh bunting sebaik melahirkan anak.

    Secara purata, dalam kitaran hidup seekor tikus betina, ia boleh bunting sehingga 28 kali dan melahirkan sehingga 170 ekor anak.

    Iklim negara yang lembap menjadi faktor terbaik kepada pembiakan bakteria ini. Malah, pada suhu sederhana ia boleh hidup lebih lama.


    KAWASAN YANG DIGEMARI TIKUS

    Tikus gemarkan sampah dan air bertakung seperti di lorong belakang hotel terkemuka, kolong bawah tanah hinggalah ke petak sawah atau kandang kuda. Rumah yang dijaga rapi juga tidak terkecuali daripada menjadi sasaran makhluk perosak tersebut.
    Bakteria Leptospira akan tersebar melalui cecair yang dikeluarkan oleh tikus seperti air kencing, air liur, darah, air mani dan najis.


    PENULARAN VIRUS KENCING TIKUS

    Tikus betina yang bunting boleh memindahkan bakteria tersebut kepada anak dalam kandungannya. Bakteria daripada kencing tikus juga boleh tersebar melalui air atau tanah. Menyentuh pokok atau tanah lembap yang tercemar juga boleh memindahkan bakteria kepada manusia. Oleh sebab itu, pemakaian sarung tangan sewaktu melakukan kerja-kerja berkebun dan basuh tangan menggunakan antiseptik.
    Jangkitan terus bakteria Leptospira daripada tubuh tikus jarang dilaporkan sebaliknya terjadi apabila haiwan peliharaan seperti kucing atau anjing meminum air dari lopak yang sudah dicemari dengan kencing tikus.
    Kebiasaannya kucing yang meminum air dari tempat bertakung yang telah dicemari kencing tikus berisiko tinggi untuk mendapat leptospirosis.
    Pemilik kucing yang membersihkan kucing dan tersentuh dengan kencing, air liur, tisu atau permukaan lembap lain juga akan terdedah kepada jangkitan ini.
    Oleh itu, kepada kawan-kawan yang ada memelihara haiwan peliharaan seperti kucing, arnab dan sebagainya, eloklah berhati-hati dengan haiwan peliharaan anda.
    Diolah semula daripada ; Kosmo Online dan Berita Harian.

    Lagi Info Mengenai Kencing Tikus, Leptospirosis dan Adenovirus

    Posted at  9:03 PM  |  in  pulapol  |  Read More»

    Bahaya Serangan Adenovirus atau kencing tikus


    Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

    Al fatihah untuk allahyarham Mohd. Azizan Azidi, 25, dari Kampung Sayong, Kuala Kangsar, didapati mati akibat serangan jangkitan Adenovirus.(petikan daripada Kosmo, Khamis, 10/3/2011).

    Allahyarham merupakan salah seorang pelatih konstabel di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di sini, yang sebelum ini didakwa diserang virus misteri, meninggal dunia kelmarin setelah empat hari dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur.

    Menurut ibu allahyarham, (sebagaimana yang dilaporkan oleh wartawan Harian Metro, Oleh Mohd Husni Mohd Noor, “Polis Mati Dek Kencing Tikus”, edisi Khamis, 10/3/20110):

    Saya sangka dia demam panas akibat penat menjalani latihan dan tidak menyangka dia dijangkiti virus kencing tikus,” kata Zamilah A’ala, 52, ibu Mohd Azizan Azirid, 25, pelatih Pusat Latihan Polis (Pulapol) yang meninggal dunia akibat diserang bakteria leptospirosis (kencing tikus) dan virus adeno, malam kelmarin.

    Menurutnya, Azizan yang mengikuti latihan di Pulapol Jalan Semarak, Kuala Lumpur pernah menghubunginya mengadu demam panas selang seminggu selepas mula menjalani latihan di Pulapol, tetapi masih meneruskan latihan.

    “Saya terkejut apabila dia dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 1 Mac lalu selepas pengsan ketika latihan kawat kaki.

    “Apa yang saya tahu dia mengalami demam panas, cirit-birit dan batuk sebelum meninggal dunia,” katanya.

    Salam ketabahan untuk Puan Zamilah sekeluarga di atas pemergian arwah Azizan yang maut akibat virus kencing tikus.

    Allahyarham meninggal dunia, sebagaimana yang disiarkan di akhbar, dikatakan punca kematian allahyarham ialah virus kencing tikus. 

    Ini mengingatkan myraudhatulukhuwah kepada kejadian di Lubuk Yu dan beberapa insiden dalam negara kita.Kebetulan di persekitaran myraudhatulukhuwah juga berlakunya hujan dan sedikit banjir.

    Jangkitan ini berlaku di seluruh dunia terutama di negara beriklim tropika. Kes leptospirosis biasanya juga meningkat apabila musim hujan atau banjir.

    Di sini, mari kita lihat apa itu virus kencing tikus, gejala dan simptom diserang virus kencing tikus, Kesan Komplikasi jangkitan, faktor dan golongan yang berisiko diserang virus ini, ujian mengenal pasti bakteria Leptospira Haiwan Peliharaan dan lain-lain lagi berkaitan virus yang bahaya ini.

    Oleh itu, sama-sama lah kita menjaga kesihatan persekitaran kita demi kesejahteraan masyarakat bersama.

    Apa Itu Virus Kencing Tikus?

    Jangkitan kuman kencing tikus atau leptospirosis yang jarang berlaku itu dipercayai menular daripada haiwan kepada manusia dan kebiasaannya terjadi secara kebetulan.


    INFO LEPTOSPIROSIS
    • Jangkitan penyakit yang disebabkan bakterium.
    • Menjangkiti manusia melalui pendedahan terhadap air kencing atau tisu haiwan yang dijangkiti
    • Progres dalam dua fasa tanpa simptom khusus.
    • Boleh didiagnos melalui darah, air kencing selain menggunakan ujian antibodi.
    • Pencegahannya termasuk elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung terutama di kawasan iklim tropika.
    LEPTOSPIROSIS atau jangkitan yang dibawa haiwan, termasuk daripada keluarga tikus dikategorikan sebagai jarang berlaku biarpun ia sebenarnya bukanlah asing kepada penduduk negara ini.

    Ia turut dikenali dengan pelbagai nama seperti Penyakit Weil, Demam Icterohemorrhage, 

    Penyakit Swineherd’s, Demam pesawah (Rice-field fever), Demam Pemotong tebu (Cane-cutter fever), Demam Swamp, Demam Lumpur, Jaundis berdarah, Penyakit Stuttgart, Demam Canicola.

    Leptospirosis ialah penyakit berjangkit disebabkan bakteria Leptospira sp. yang sangat tipis dan berbentuk pilin seperti mata gerudi.
    Bakteria Leptospira juga boleh hidup dalam air tawar selama sebulan malah ia juga boleh membiak di air masin.

    Seperti jangkitan bakteria lain, leptospirosis boleh dirawat dengan mengambil antibiotik seperti penisilin, streptomisin, eritromisin, tetrasiklin dan doksisiklin.

    Apakah punca : Leptospirois berpunca daripada pendedahan terhadap bakterium ‘leptospira interrogans.’ Jangkitan terhadap manusia selalunya melalui air yang dicemari kuping kulit dan lendir hidung, mulut dan mata tikus. Bagaimanapun, leptospirosis tidak menyebabkan jangkitan daripada manusia kepada manusia.

    Kesan Komplikasi jangkitan : Kesan Komplikasi jangkitan ini termasuk jangkitan kuman di otak (meningitis), pendarahan yang teruk, kegagalan fungsi hati dan buah pinggang.

    Faktor Risiko
    • 1) Pekerjaan yang terdedah kepada persekitaran – misalnya petani, peladang, tentera, pesawah, pekerja sistem pembetungan atau doktor haiwan.
    • 2) Aktiviti rekreasi seperti berenang dalam air yang dicemari bakterium leptospira atau berkayak.
    • 3) Terdedah kepada peralatan di rumah yang digunakan untuk penyembelihan, peliharaan anjing atau makanan yang digigit binatang seperti tikus, tupai dan arnab.
    Gejala dan simptom virus kencing tikus
    • 1) Leptospirosis tiada gejala yang khusus.
    • 2) Umumnya masa pengeraman kuman itu di antara dua hingga 26 hari.
    • 3) Pada peringkat awal ia akan membuat tubuh menggigil dan demam. Gejala ini membabitkan 75 – 100 peratus pesakit.
    • 4) Batuk tidak berkahak ( 25 – 35 peratus pesakit)
    • 5) Loya, muntah, cirit-birit, sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak, sakit perut. Bagaimanapun ia gejala yang kurang berlaku
    • 6) Radang selaput mata
    • 7) Antara tujuh hingga 40 peratus pesakit mungkin mengalami sakit otot, limpa atau hati membengkak, bengkak kelenjar, otot mengeras dan ruam. (Sumber – Infosihat.gov.my)
    Simptom penyakit hanya akan muncul dalam masa empat hingga 12 hari selepas kuman atau bakteria Leptospira menjangkiti haiwan atau manusia.

    Lazimnya, bakteria ini boleh memasuki badan manusia melalui luka atau tisu lembut seperti dalam mulut, hidung atau mata. Jika kita pegang haiwan yang dijangkiti leptospirosis dan makan tanpa mencuci tangan, bakteria tersebut akan turut memasuki tubuh sebelum memasuki saluran darah.

    Bakteria ini akan menggerudi sel-sel dalam badan termasuk hati dan buah pinggang. Malah, dua organ tersebut adalah lokasi utama pembiakan bakteria ini.

    Akibatnya, sel-sel organ penting haiwan yang diserang bakteria ini akan rosak dan gagal berfungsi manakala pembuluh darah akan pecah sehingga membawa kepada kencing berdarah.

    Dalam kes serius, leptospirosis boleh menyebabkan kematian. Tahap jangkitan berbeza antara individu atau haiwan mengikut daya ketahanan masing-masing.
    Sukar untuk mengenal pasti jangkitan ini pada peringkat awal kerana simptom yang ditunjukkan sangat umum.

    Pemeriksaan terperinci melibatkan ujian makmal, ujian darah, analisis air kencing dan beberapa ujian lain perlu dilakukan sebelum mengetahui ia berpunca daripada Leptospira.
    Biasanya simptom akan menjadi lebih serius apabila penyakit memasuki fasa kedua dan ketiga kerana ia boleh menyebabkan kegagalan fungsi buah pinggang dan kerosakan hati.


    UJIAN MENGENALPASTI Bakteria Leptospira Haiwan Peliharaan

    Kos ujian mengenal pasti bakteria Leptospira tinggi sehingga menyebabkan kebanyakan pemilik haiwan yang dijangkiti kuman itu hanya mengambil rawatan berdasarkan simptom yang ditunjukkan haiwan peliharaan mereka.
    Untuk tujuan itu, antibiotik adalah pilihan utama namun ia tidak akan membunuh bakteria itu sepenuhnya sebaliknya hanya meredakan simptom jangkitan seperti demam panas, muntah, cirit-birit atau demam kuning.
    Malah selepas tiga bulan ia sihat secara klinikalnya, bakteria itu masih ada di tubuhnya.


    KITARAN HIDUP TIKUS

    Banyak haiwan yang boleh menjadi pembawa kepada bakteria Leptospira, tidak kira ia haiwan peliharaan seperti kucing, arnab, lembu, babi, kuda, anjing dan haiwan liar lain seperti rakun dan serigala.Bagaimanapun, tikus dikesan sebagai penyebar utama bakteria ini kerana kitaran hidupnya yang suka makan dan tinggal di tempat kotor (menjadi tempat bakteria Leptospira membiak).

    kitaran hidup tikus yang cepat membiak dan sukar dikawal membantu penyebaran bakteria dengan lebih meluas.

    Jangka hayat tikus betina adalah di antara dua dan tiga tahun tetapi ia sudah boleh bunting dan aktif seks hanya dalam tempoh enam minggu.

    Setiap kelahiran, tikus boleh melahirkan lima hingga tujuh ekor anak tikus. Tikus betina boleh bunting sebaik melahirkan anak.

    Secara purata, dalam kitaran hidup seekor tikus betina, ia boleh bunting sehingga 28 kali dan melahirkan sehingga 170 ekor anak.

    Iklim negara yang lembap menjadi faktor terbaik kepada pembiakan bakteria ini. Malah, pada suhu sederhana ia boleh hidup lebih lama.


    KAWASAN YANG DIGEMARI TIKUS

    Tikus gemarkan sampah dan air bertakung seperti di lorong belakang hotel terkemuka, kolong bawah tanah hinggalah ke petak sawah atau kandang kuda. Rumah yang dijaga rapi juga tidak terkecuali daripada menjadi sasaran makhluk perosak tersebut.
    Bakteria Leptospira akan tersebar melalui cecair yang dikeluarkan oleh tikus seperti air kencing, air liur, darah, air mani dan najis.


    PENULARAN VIRUS KENCING TIKUS

    Tikus betina yang bunting boleh memindahkan bakteria tersebut kepada anak dalam kandungannya. Bakteria daripada kencing tikus juga boleh tersebar melalui air atau tanah. Menyentuh pokok atau tanah lembap yang tercemar juga boleh memindahkan bakteria kepada manusia. Oleh sebab itu, pemakaian sarung tangan sewaktu melakukan kerja-kerja berkebun dan basuh tangan menggunakan antiseptik.
    Jangkitan terus bakteria Leptospira daripada tubuh tikus jarang dilaporkan sebaliknya terjadi apabila haiwan peliharaan seperti kucing atau anjing meminum air dari lopak yang sudah dicemari dengan kencing tikus.
    Kebiasaannya kucing yang meminum air dari tempat bertakung yang telah dicemari kencing tikus berisiko tinggi untuk mendapat leptospirosis.
    Pemilik kucing yang membersihkan kucing dan tersentuh dengan kencing, air liur, tisu atau permukaan lembap lain juga akan terdedah kepada jangkitan ini.
    Oleh itu, kepada kawan-kawan yang ada memelihara haiwan peliharaan seperti kucing, arnab dan sebagainya, eloklah berhati-hati dengan haiwan peliharaan anda.
    Diolah semula daripada ; Kosmo Online dan Berita Harian.

     Bila Penyakit Kencing Tikus Ini Di Jumpai?

    Leptospirosis dijangka sebagai punca epedemik dikalangan pribumi Amerika sepanjang persisiran Massachusetts masa kini yang berlaku dengan ketibaan Pilgrims pada 1620 dan menghapuskan kebanyakan penduduk pribumu. Cadangan sebelumnya termasuk wabak (“plague”), demam kuning, cacar, influenza, demam campak, typhus, demam kepialu, trichinellosis, meningitis, dan jangkitan syndemik oleh virus hepatitis B dengan agen delta



    Tiada satupun yang bertepatan dengan kesemua bukti seperti leptospirosis. Sungguhpun penyakit ini mungkin di bawa ke Dunia Baru oleh orang-orang Eropah, penyebarannya juga dipengaruhi oleh aktiviti harian berisiko tinggi oleh puak Pribumi Amerika. Hipotesis leptospirosis disokong dengan kejadian wabak moden yang dikenal pasti sebagai leptospirosis teruk, sesetengahnya diikuti dengan kadar kematian yang tinggi (Kepulauan Andaman pada akhir 1980-an, Filipina pada 2009, Ireland pada 2010).

    Punca bagi epidemik ini kekal misteri, sementara wabak lain pada tempoh masa yang sama agak jelas diketahui. Epidemik dianggap kejadian penting dalam sejarah Amerika kerana kegagalan koloni Teluk
    Plymouth mungkin bererti kegagalan koloni British di Amerika Utara

    Sebelum digambarkan oleh Weil pada 1886, penyakit ini dikenali sebagai demam kuning jaundice berjangkit dan kemungkinan besar sama dengan penyakit Weil, atau icterik leptospirosis teruk. Semasa kempen Mesir, tentera Napoleon mengalami apa yang kemungkinannya demam kuning jaundice berjangkit. Demam kuning jaundice berjangkit berlaku dikalangan tentera semasa Perang Saudara Amerika. Ia juga dilaporkan di kalangan tentera di Gallipoli dan medan pertempuran lain semasa Perang Dunia Pertama, di mana keadaan lembab peperangan kubu parit menggalakkan jangkitan. Istilah yang digunakan pada awal abad ke-20 bagi menggambarkan leptospirosis termasuk denggi palsu Jawa, demam tujuh hari, demam musim luruh, penyakit Akiyama dan demam paya. L icterohaemorrhagieae dikenal pasti sebagai agen agen penyebab dalam wabak sebelum Perang Dunia Kedua di Jepun, di mana bercirikan demam kuning jaundice dan kadar kematian yang tinggi.

    Bila Penyakit Kencing Tikus Ini Di Jumpai?

    Posted at  8:49 PM  |  in  punca  |  Read More»

     Bila Penyakit Kencing Tikus Ini Di Jumpai?

    Leptospirosis dijangka sebagai punca epedemik dikalangan pribumi Amerika sepanjang persisiran Massachusetts masa kini yang berlaku dengan ketibaan Pilgrims pada 1620 dan menghapuskan kebanyakan penduduk pribumu. Cadangan sebelumnya termasuk wabak (“plague”), demam kuning, cacar, influenza, demam campak, typhus, demam kepialu, trichinellosis, meningitis, dan jangkitan syndemik oleh virus hepatitis B dengan agen delta



    Tiada satupun yang bertepatan dengan kesemua bukti seperti leptospirosis. Sungguhpun penyakit ini mungkin di bawa ke Dunia Baru oleh orang-orang Eropah, penyebarannya juga dipengaruhi oleh aktiviti harian berisiko tinggi oleh puak Pribumi Amerika. Hipotesis leptospirosis disokong dengan kejadian wabak moden yang dikenal pasti sebagai leptospirosis teruk, sesetengahnya diikuti dengan kadar kematian yang tinggi (Kepulauan Andaman pada akhir 1980-an, Filipina pada 2009, Ireland pada 2010).

    Punca bagi epidemik ini kekal misteri, sementara wabak lain pada tempoh masa yang sama agak jelas diketahui. Epidemik dianggap kejadian penting dalam sejarah Amerika kerana kegagalan koloni Teluk
    Plymouth mungkin bererti kegagalan koloni British di Amerika Utara

    Sebelum digambarkan oleh Weil pada 1886, penyakit ini dikenali sebagai demam kuning jaundice berjangkit dan kemungkinan besar sama dengan penyakit Weil, atau icterik leptospirosis teruk. Semasa kempen Mesir, tentera Napoleon mengalami apa yang kemungkinannya demam kuning jaundice berjangkit. Demam kuning jaundice berjangkit berlaku dikalangan tentera semasa Perang Saudara Amerika. Ia juga dilaporkan di kalangan tentera di Gallipoli dan medan pertempuran lain semasa Perang Dunia Pertama, di mana keadaan lembab peperangan kubu parit menggalakkan jangkitan. Istilah yang digunakan pada awal abad ke-20 bagi menggambarkan leptospirosis termasuk denggi palsu Jawa, demam tujuh hari, demam musim luruh, penyakit Akiyama dan demam paya. L icterohaemorrhagieae dikenal pasti sebagai agen agen penyebab dalam wabak sebelum Perang Dunia Kedua di Jepun, di mana bercirikan demam kuning jaundice dan kadar kematian yang tinggi.

    Pencegahan dan Rawatan Penyakit Kencing Tikus




    PENCEGAHAN
    Doxycycline boleh digunakan bagi menghalang jangkitan bagi pengembara ke kawasan berisiko tinggi.

    RAWATAN

    Rawatan Leptospirosis merupakan proses agak rumit terdiri daripada dua komponen utama: memendam agen penyebab dan melawan kemungkinan komplikasi. Dadah Aetiotropik adalah antibiotik, seperti cefotaxime, doxycycline, penicilin, ampicillin, dan amoxicillin (doxycycline juga boleh digunakan sebagai prophylaxis). Tidak terdapat vaksin manusia; vaksin haiwan hanya terdapat bagi beberapa jenis strain, dan hanya berkesan bagi beberapa bulan.

    Dos ubat-ubatan bagi manusia adalah seperti berikut: doxycycline 100 mg oral setiap 12 jam selama 1 minggu atau penicilin 1–1.5 MU setiap 4 jam selama 1 minggu. Doxycycline 200–250 mg sekali seminggu diberi sebagai prophylaxis. Bagi anjing, penicilin paling biasa digunakan bagi merawat fasa leptospiremik (jangkitan pada darah), dan doxycycline digunakan bagi menyingkir keadaan pembawa asymptomatik.

    Langkah rawatan sokongan (terutama bagi kes teruk) termasuk detoxification dan normalisasi keseimbangan hidro-elektrolytik. Larutan glukose dan garam mungkin diberikan; dialysis digunakan bagi kes teruk. Peningkatan serum potassium adalah biasa dan jika kadar potassium menjadi terlalu tinggi langkah khas perlu diambil. Aras serum phosphorus juga mungkin turut meningkat sama kepada aras yang tidak dapat diterima akibat kegagalan buah pinggang. Rawatan bagi hiperphosphatemia terdiri daripada merawat penyakit punca, dialysis sekiranya diperlukan, atau menelan kalcium karbonate, hanya selepas memeriksa kadar serum kalsium (kedua aras adalah berkait).

    Dos pemberian Corticosteroid dikurangkan secara beransur (contohnya., prednisolone bermula dari 30–60 mg) semasa 7–10 hari dicadangkan oleh sesetengah pakar dalam kes dimana kesan pendarahan haemorrhagik teruk. Penjagaan organ khusus dan rawatan adalah penting bagi kes buah pinggang, hati, atau pembabitan jantung.

    Pencegahan dan Rawatan Penyakit Kencing Tikus

    Posted at  8:43 PM  |  in  rawatan  |  Read More»

    Pencegahan dan Rawatan Penyakit Kencing Tikus




    PENCEGAHAN
    Doxycycline boleh digunakan bagi menghalang jangkitan bagi pengembara ke kawasan berisiko tinggi.

    RAWATAN

    Rawatan Leptospirosis merupakan proses agak rumit terdiri daripada dua komponen utama: memendam agen penyebab dan melawan kemungkinan komplikasi. Dadah Aetiotropik adalah antibiotik, seperti cefotaxime, doxycycline, penicilin, ampicillin, dan amoxicillin (doxycycline juga boleh digunakan sebagai prophylaxis). Tidak terdapat vaksin manusia; vaksin haiwan hanya terdapat bagi beberapa jenis strain, dan hanya berkesan bagi beberapa bulan.

    Dos ubat-ubatan bagi manusia adalah seperti berikut: doxycycline 100 mg oral setiap 12 jam selama 1 minggu atau penicilin 1–1.5 MU setiap 4 jam selama 1 minggu. Doxycycline 200–250 mg sekali seminggu diberi sebagai prophylaxis. Bagi anjing, penicilin paling biasa digunakan bagi merawat fasa leptospiremik (jangkitan pada darah), dan doxycycline digunakan bagi menyingkir keadaan pembawa asymptomatik.

    Langkah rawatan sokongan (terutama bagi kes teruk) termasuk detoxification dan normalisasi keseimbangan hidro-elektrolytik. Larutan glukose dan garam mungkin diberikan; dialysis digunakan bagi kes teruk. Peningkatan serum potassium adalah biasa dan jika kadar potassium menjadi terlalu tinggi langkah khas perlu diambil. Aras serum phosphorus juga mungkin turut meningkat sama kepada aras yang tidak dapat diterima akibat kegagalan buah pinggang. Rawatan bagi hiperphosphatemia terdiri daripada merawat penyakit punca, dialysis sekiranya diperlukan, atau menelan kalcium karbonate, hanya selepas memeriksa kadar serum kalsium (kedua aras adalah berkait).

    Dos pemberian Corticosteroid dikurangkan secara beransur (contohnya., prednisolone bermula dari 30–60 mg) semasa 7–10 hari dicadangkan oleh sesetengah pakar dalam kes dimana kesan pendarahan haemorrhagik teruk. Penjagaan organ khusus dan rawatan adalah penting bagi kes buah pinggang, hati, atau pembabitan jantung.

    About-Privacy Policy-Contact us
    Copyright © 2013 Info Tentang Tikus. Blogger Template by Bloggertheme9
    Proudly Powered by Blogger.
    back to top